Mozaik
SLAVONCI NA 62. SPLITSKOM FESTIVALU

Kutlić je drugi prema odluci žirija, a Lach najbolji u interpretaciji
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Lorenina pjesma “Jedno bez drugoga” dobila je prvu nagradu ocjenjivačkog suda, “Zlatni val”, ali i drugu nagradu publike

Ovogodišnje izdanje Splitskog festivala po mnogo čemu razlikovalo se od prijašnjih izdanja. Izišlo je izvan okvira Prokurativa. Festivalski tjedan uoči završnice bio je bogat glazbenim događajima za građane, ali i mnogobrojne turiste.


Održano je veliko finale, a prijenos ste mogli pratiti na Prvom programu HTV-a, na Drugom programu Hrvatskog radija te preko multimedijske usluge HRTi. Nakon Dnevnika 3 slijedila je emisija proglašenja pobjednika. Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda “Zlatni val” dobila je pjesma “Jedno bez drugoga”, koju je izvela Lorena. Prvu nagradu publike u gledalištu dobila je pjesma “Kad se rodiš usrid Splita”, a izveo ju je Luka Nižetić.

 

Treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda dobila je skladba “Pjesma za kraj” Marka Bošnjaka, treća nagrada publike pripala je Danijeli za pjesmu “Fortunata”. Drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda dobila je pjesma “Budiš me” u izvedbi Slavonca Marka Kutlića, a drugu nagradu publika je dodijelila Loreninoj pjesmi “Jedno bez drugoga”.

Hrvatsko društvo skladatelja i služba ZAMP-a, koja se brine o autorskim pravima glazbenika, tradicionalno i ove godine dodijelili su nagradu za najizvođeniju pjesmu s lanjskog 61. Splitskog festivala. Dobila ju je pjesma “Bambina Mia” koju izvode Cambi, TBF i Splitske koke. Nagradu za najboljeg debitanta dobio je Marko Bošnjak, koji je izveo skladbu “Pjesma za kraj”, a za najbolji aranžman festivala nagrađena je pjesma “Dalmatinac zauvik”, koju je izveo Mate Grgat. Nagradu za najbolje stihove dobila je pjesma “Možda nekog voliš” u izvedbi Tedija Spalata, dok je za najbolju interpretaciju nagrađen Slavonac Stjepan Lach, koji je otpjevao pjesmu “Tako nedostaješ”.

Nagradu za najbolju pjesmu festivala po odabiru hrvatske dijaspore dobio je Mladen Grdović, koji je pjevao “Vilo moja sva u bilom”, a za najcjelovitije djelo ove je godine nagrađen Ivo Perkušić za pjesmu “Sa mnom”.

I ove je godine Splitski festival privukao mnoštvo ljubitelja zabavne glazbe. Izvodilo se 25 novih skladbi u izvedbama poznatih pjevača domaće glazbene scene. Sve njih pratio je veliki festivalski orkestar kojim su ravnali Joško Banov i Tonći Ćićerić. Festivalski program ove godine vodili su Doris Pinčić i Duško Ćurlić. Redatelj prijenosa bio je Neven Mihael Dianežević, a urednik Željen Klašterka.

 

- Za svakog ima ponešto, kao što je to svake godine na Splitskom festivalu. Prošle dvije večeri na Prokurativama imao je veliki koncert Neno Belan i njegovi Fiumensi, a jučer je bio poseban glazbeni događaj - koncert Tereze Kesovije i njezinih prijatelja. Gledatelji HTV-a imat će to priliku vidjeti u snimci za koji dan - rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a jedan od voditelja na festivalu Duško Ćurlić.

 

U publici Festivala bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Blaženko Boban, kandidat za splitskog gradonačelnika Zoran Đogaš i brojni HDZ-ovci, kao i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Tanja Kvorka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike