Novosti
POZITIVNI TRENDOVI U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Projekti u Slavoniji dokaz sinergije svih razina vlasti
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Plenković: Pomoći revitalizaciji Slavonije, demografskom oporavku, gospodarskom rastu...

Drago mi je da Grad Osijek u mandatu gradonačelnika Ivana Radića realizira investicije vrijedne milijardu kuna, da se obnavlja Tvrđa, koja je simbol grada. Uskoro će u realizaciju i projekt luke rasutih tereta, najesen kao prvi takav u Hrvatskoj bit će dovršen Regionalni distribucijski centra za voće i povrće, koji je financiran iz instrumenta EU Iduća generacija, dakle kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Rekao je to premijer Andrej Plenković boraveći u petak u Osijeku, a nakon susreta s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem. Sastanku je nazočila i Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.



Rezime tog sastanka bio je da je sinergija nacionalne, županijske, gradske i općinske vlasti kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, uz korištenje EU sredstava i dobru suradnju s javnim poduzećima rezultirala vidljivim iskoracima za Slavoniju. Više od 7,6 milijardi kuna na području Osječko-baranjske županije, a tri milijarde na području Osijeka ugovoreno je iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije u posljednjih šest godina.

"Prošli smo ovom prigodom sve ključne projekte za razvoj Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijele Slavonije. Šesta je godina kako Projekt Slavonija ima za cilj pomoći revitalizaciji Slavonije, njezinu demografskom oporavku, gospodarskom rastu, ulaganjima u infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje. Za Osijek slijedi i investicija u nova vozila javnog prijevoza, uređenje promenade uz Dravu, dovršetak koridora 5C. Tu je i projekt OLT-a, u kojemu će Županija i Grad razviti nove sadržaje. Mislim da je to odličan smjer, konačno ćemo vratiti onaj dio Hrvatske koji je u mnogim godinama iza nas bio u drugom planu, jer Slavonija zaslužuje bolje i više", rekao je Plenković.

Ministrica Tramišak najavila je kako su sada misli okrenute i u budućnost, prema potencijalima novog financijskog razdoblja EU-a do 2027. godine. "S velikom pozornošću gledamo i ono što nam slijedi - brojne najave i prilike koje nas čekaju u novom financijskom razdoblju. Upravo iz Osijeka je 2017. godine započela inicijativa slavonskih župana i premijera Plenkovića za zaokretom prema regionalnom pristupu, sada imamo regiju Panonska Hrvatska. Planovi industrijske tranzicije regija su nešto što smo u posljednjih nekoliko godina uspjeli pripremiti, odobreni su u novim operativnim programima te nas vesele nove prilike i realizacije", istaknula je ministrica Tramišak, dodavši kako su itekako vidljivi rezultati i u gospodarskoj, društvenoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturu, a ističu se i ulaganja koja se tiču znanosti i obrazovanja.

"Župan i ja smo ovom prigodom s premijerom iskomunicirali ulaganja u Osijeku, na ovom području u realizaciji su investicije vrijedne više od milijardu kuna. Velika većina toga je realizirana iz fondova Europske unije, ali i u suradnji s Vladom RH i državnim tvrtkama na čemu im ovom prigodom još jednom zahvaljujem", izjavio je gradonačelnik Radić, te naglasio kako Osijek unatrag deset godina prvi put ima veći broj useljenih nego iseljenih.

Župan Anušić je pak podsjetio kako je na području županije više od 7,5 milijardi kuna ugovorenih i realiziranih projekata. "Tema naših razgovora su u pravilu projekti u Slavoniji, čime se u obnašanju naših dužnosti i bavimo. Odlična suradnja s Vladom RH i ministarstvima dovela je da statistike pokazuju da napredujemo. Sada uglavnom stižu dobre vijesti s istoka Hrvatske i to je zbog suradnje, zajedništva, sinergije i rada na promicanju svih pozitivnih trendova na području Osječko-baranjske županije", istaknuo je Anušić.

Premijer je u pratnji svojih domaćina obišao radove na rekonstrukciji povijesne gradske jezgre Tvrđe te novi studentski paviljon osječkog Sveučilišnog kampusa. Nakon Osijeka posjetio je i Vinkovce, gdje je obišao Tvornicu crijepa Dilj u povodu stote obljetnice njezina osnutka, a radni dan zaključio je na otvorenju Đakovačkih vezova.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike