Mozaik
KOD ZAVIČAJNOG MUZEJA STJEPAN GRUBER U ŽUPANJI

Festival tamburaške glazbe "Šokačke pisme 2022."
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
U parku Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji održan je festival tamburaške glazbe "Šokačke pisme" 2022. Uz prepuno gledalište, za nezaboravnu atmosferu priredbe pobrinula su se čak 23 izvođača. Nastupili su Štef Jeršek, Šima Jovanovac, Satir, Džentlmeni, Berde band, Ravnica, Ivan Štivić, Dukati, D – mol, Lucky band, Šokci, Đakovčanke, Slavonci i drugi. Nagrade za najslušanije skladbe prošlogodišnjeg festivala primili su Ivan Štivić i Najbolji hrvatski tamburaši, a nagradu za treće mjesto dobio je Štef Jeršek. Šima Dominković dobio je nagradu za doprinos tradicionalnoj kulturi i šokačkoj baštini. Njegovu poznatu pjesmu "Zid ruši vlaga, a čovjeka tuga" prigodno je izvela Mia Dimšić.

- Vrijednost glazbenog festivala ‘Šokačke pisme‘ nikad nije bila u velikim pozornicama, važnim uzvanicima ili velikim PR kampanjama. Njegova vrijednost je u pjesmama koje su zaživjele u narodu, u tamburašima i gostima koji se uvijek rado vraćaju, ali i u Županjcima koji tamburašku pjesmu žive svaki dan u godini, a u vrijeme Festivala širom otvore svoja vrata i srca svojim uzvanicima i najboljim tamburašima iz cijele regije - rekao je Damir Bačić, direktor Festivala.

U izdanju Croatia Recordsa u prodaji je i CD ovogodišnjeg festivala "Šokačke pisme Županja 2022.". Znalci i ljubitelji iskonske tamburaške pjesme doći će na svoje i uživat će kako u kvalitetnim pjesmama i njihovim izvedbama tako i u izvornom zvuku čiste tambure. T.K.
Najčitanije iz rubrike