Mozaik
ZAMP: GODINA U BROJKAMA STRUČNE SLUŽBE HDS-A

Najizvođenija ponovno
‘‘Mali krug velikih ljudi"
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
U odnosu prema 2020. godini, očekivano, pali su prihodi od koncerata i javnih priredbi

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u četvrtak je objavila da je u prošloj godini ostvarila 127,1 milijun kuna prihoda, što je 6,2 posto više nego u 2020. godini.- Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. u cilju ublažavanja pada prihoda za članove dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. - istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava stigao je na temelju prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,4 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ističe se u izvješću ZAMP-a. Dodaje se i kako su u odnosu prema 2020., očekivano, pali prihodi od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo 17 posto više.

Najizvođenija domaća pjesma, drugu godinu zaredom, bila je ‘‘Mali krug velikih ljudi" autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Najčešće emitiran strani singl lani u hrvatskim medijima prema podacima HDS ZAMP-a je ‘‘Bad Habits" Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, ističe se u izvješću. Stabilno poslovanje omogućilo je i izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima COVID krizom, ističu u ZAMP-u. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog anti COVID fonda je 11,5 milijuna kuna, čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle dvije godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana, pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova prešla 11 tisuća, zaključuje se u izvješću. H
DIGITALNO TRŽIŠTE OSTAJE GLAVNO POLJE RAZVOJA ZA GLAZBENIKE
Koronakriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije a zatim iz Slovenije i Crne Gore.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. No dugoročno, digitalno tržište ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore što pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama, ističu u ZAMP-u. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila, kako ističu, rekordnih gotovo 2,4 milijarde streamova.

Možda ste propustili...

THE KILLERS IZDALI SINGL “BOY”

Pjesma koja je inspirirala album

PRAVI KINEMATOGRAFSKI SPEKTAKL

Tarantino hvali novi “Top Gun”

NOVE SERIJE I FILMOVI KOJE ĆEMO GLEDATI U KOLOVOZU

Nove avanture: Od “Zmajeve kuće”, preko Sandmana do bebe Groota

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana