Mozaik
MNOGE HLADNOKRVNE ŽIVOTINJE SPORIJE STARE

Ostani mlad - budi kornjača
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

Znanstvenici su otkrili tajnu vječne mladosti - budite kornjača! Dvije studije objavljene su prošlog tjedna u časopisu Science. Studiju je financirao Američki nacionalni institut za zdravlje s ciljem stjecanja informacija o starenju ektotermnih ili hladnokrvnih vrsta te moguću primjenu novih saznanja na ljude - koji su toplokrvni. Znanstvenici već dugo drže da ektotermi stare sporije - jer im je potrebna vanjska temperatura za regulaciju temperature tijela i stoga imaju sporiji metabolizam - od endoterma, koji stvaraju vlastitu toplinu i imaju brži metabolizam. Ovaj odnos vrijedi i za sisavce. Primjerice, miševi imaju mnogo brži metabolizam od ljudi i puno kraći životni vijek. Iznenađujuće je, međutim, da je nova studija otkrila kako brzina metabolizma nije glavni pokretač starenja kako se prije mislilo.



Studija je otkrila intrigantne tragove koji bi mogli usmjeriti buduća istraživanja. Na primjer, kada je tim izravno analizirao prosječne temperature neke vrste, suprotno od brzine metabolizma, otkrili su da topliji gmazovi brže stare, dok je suprotno vrijedilo za vodozemce. Jedna teorija pokazala se točnom: životinje sa zaštitnim fizičkim osobinama poput oklopa kornjača, ili kemijskim osobinama poput toksina koje određene žabe i daždevnjaci mogu ispuštati, živjele su duže i starile sporije u usporedbi s onima bez zaštite.

Druga studija tima sa Sveučilišta Južne Danske i drugih institucija primijenila je slične metode na 52 vrste kornjača u populacijama zooloških vrtova, otkrivši da ih je 75 posto pokazalo zanemarivo starenje. Međutim, primijetili su da čak i ako neke vrste nemaju povećanu smrtnost prolaskom vremena, pokazuju slabosti povezane sa starijom dobi. Kornjača Jonathan sa Sejšela ove godine puni 190 godina, no slijepa je, izgubila je osjet njuha i mora ju se hraniti rukom. Zubu vremena nitko ne može pobjeći.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike