Novosti
MIP ODOBRIO VOĐENJE KAZNENOG POSTUPKA

Milošević bez zastupničkog imuniteta
Objavljeno 22. lipnja, 2022.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasnom je odlukom skinulo imunitet i dalo odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i sadašnjeg zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao je da je Državno odvjetništvo RH (DORH) dostavilo zahtjev Uskoka te je “predložilo davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka” protiv Miloševića zbog “sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”. Jankovics je pojasnio da je, prema tvrdnjama DORH-a, utvrđena sumnja da je Milošević poticao na zlouporabu položaja i ovlasti tadašnjeg ministra Darka Horvata, tražeći dodjelu nepovratnih sredstava za gospodarske subjekte koji na to nisu imali pravo prema kriterijima programa za razvoj poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama. No, unatoč tome, nepovratna sredstva za 2018. dodijeljena su, i na taj način su pribavili nepripadnu korist. Podsjetio je da Milošević, kao saborski zastupnik, ima imunitet do prestanka mandata te se bez odluke Hrvatskog sabora protiv njega ne može pokrenuti kazneni postupak.

Član MIP-a Daniel Spajić (Domovinski pokret) rekao je da mu je žao resursa koji su potrošeni kako bi održali sjednicu u Saboru, navodeći da se o kaznenom progonu Miloševića moglo odlučiti i ranije, ali nije “zbog vještog manevra SDSS-a i ove neprirodne koalicije”.

Jankovics je u izjavi novinarima kazao da je zahtjev DORH-a stigao 17. lipnja, i da je odluka MIP-a prijedlog koji ide na plenarnu saborsku sjednicu. Očekuje da će to biti na saborskoj sjednici idući tjedan, a glasovanje o tome najvjerojatnije 1. srpnja. Nakon toga bi i Milošević trebao biti ispitan u Uskoku koji će potom odlučiti o podizanju optužnice. Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu, jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali. H
Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika