Mozaik
PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK

Godišnji koncert u punoj crkvi sv. Križa u Tvrđi
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Na repertoaru su bila djela sakralne tematike, uz glazbenu pratnju Mirte Masle

Bachovim "Slavim te, Gospode" članovi Pjevačkog društvo svetoga Josipa Osijek otvorili su u nedjelju u večernjim satima svoj Godišnji koncert. Kao i za posljednja tri nastupa, i ovaj put odlučili su se za ambijent crkve sv. Križa u osječkoj Tvrđi. Prostor je to koji je samo koji dan prije bi prepun vjernika koji su ondje slavili svetog Antuna.



No ni ovaj put nije manjkalo publike, i ovaj put crkva je bila popunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Ništa neobično jer za ovim pjevačkim društvom punih je 29 godina postojanja, osnovano je 5. veljače 1994. i sada se polako, izvijestio je Miroslav Klaić, tajnik društva, okreću prema obilježavanju okruglog rođendan, 30. obljetnici društva.

Pjevačko društvo svetoga Josipa Osijek osnovano je u Župi svetoga Josipa Radnika u Osijeku kao dobrovoljna udruga vjernika. Društvo nastavlja tradiciju crkvenoga pjevanja župskoga mješovitoga zbora koji djeluje od 1970. godine. Ciljevi Društva su očuvanje i širenje hrvatske i svjetske crkvene glazbene baštine te njegovanje zbornoga pjevanja. Društvo promiče crkvenu glazbenu baštinu preko mješovitoga pjevačkoga zbora izvođenjem koncerata, sudjelovanjem na liturgijskim slavljima, kulturnim manifestacijama, humanitarnim koncertima, kao i na susretima i smotrama pjevačkih zborova, promocijama i drugim događanjima.


- Inače imamo tradicionalni božićni koncert, potom korizmeni ili uskrsni, a potom je pauza do jeseni, tako da smo se sada odlučili pripremiti Godišnji koncert za završetak sezone - izvijestio je Klaić.

I ovaj put na repertoaru su bila djela sakralne tematike, uz glazbenu pratnju Mirte Masle te zborovođu Josipa Klaića, dvadesetak članova četveroglasno izvodi Chondovskovljeva "Svetom Josipu", uz solo Valentine Vojnović i Zvonimira Klaića; Schuberovo "Klanjam ti se smjerno". Na repotetoaru su bili i domaći autori, Fosićeva "Što da uzvratim Gospodu" kao i Špoljarova "O srce Sina Božjeg".

Iz drugog djela koncerta izdvajamo "Svetoj Ceciliji - Himna naša" te naposljetku "Pjevaj hvale, Magdaleno".

- Repertoar je složen tako da imamo pjesme iz svih razdoblja kroz vjersku godinu, dakle jedan presjek - rekao je zborovođa Klaić.

Bila je to i prigoda pozvati novo članstvo, sjedište pjevačkog društva je u Dvorcu Mačkamama u Industrijskoj četvrti, probe su dva puta tjedno. Pred njima je sada zaslužena ljetna stanka. Veselimo se njihovu novom nastupu.

Dario Kuštro
VAŽNIJI NASTUPI
Važniji nastupi Mješovitoga zbora bili su nastupi na misi u Zagrebu i Osijeku za posjeta Ivana Pavla II., koncert u Ulmu za Dan državnosti i misa u Marijinu svetištu na Bodenskom jezeru, misa na Biskupijskom euharistijskom kongresu i proslavi 100. obljetnice osječke konkatedrale, kao i nastup u povodu proglašenja Đakovačko-osječke nadbiskupije i osječke konkatedrale.,

Za njima je i više nastupa u Đakovačkoj katedrali (posveta biskupa i sl.), nastupi u Šibeniku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Valpovu, Slatini, Zagrebu, kao i crkvi Hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Brojni su i nastupi na misi za Dan bolesnika u Kliničkom centru Osijek, redoviti nastupi na smotrama crkvenih pjevačkih zborova, kao i brojnim humanitarnim koncertima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike