Novosti
JAČANJE RAZGOVORA IZMEĐU ZAGREBA, SARAJEVA I ANKARE

Cavusoglu: U Hrvatsku stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Zagrebu je najavio “skori dolazak” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, ali nije naveo više detalja. Cavusoglu i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman stigli su zajedno, avionom turskog šefa diplomacije, nakon sudjelovanja na Prespa Forumu na Ohridu. “Sat i pol puta potrošili smo na razgovor, pa smo danas malo kolegama olakšali situaciju”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova, u zgradi čiju će obnovu od potresa “preuzeti jedna turska tvrtka”. Ministri su razmijenili zahvale na pomoći koju je Hrvatska pružila Turskoj tijekom velikih požara 2021., te Turska Hrvatskoj nakon razornih potresa 2020. godine.

Grlić Radman je rekao da između dviju država “ne postoji nijedno otvoreno bilateralno pitanje”, a Cavusoglu da se ti odnosi temelje “na velikom prijateljstvu”. Velik dio razgovora dvojice ministara odnosio se na situaciju u BiH, kamo je Cavusoglu poslije otputovao. “Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, potpuno podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH. Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrani”, kazao je Cavusoglu, koji se u BiH trebao sastati s međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem te posjetiti grob Alije Izetbegovića. Najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

Grlić Radman je govorio o “povijesnoj ulozi dvaju karizmatičnih predsjednika” za stabilnost regije – turskog Sulejmana Demirela i hrvatskog Franje Tuđmana. Zahvalio je na podršci Turske ulasku Hrvatske u OECD, a Cavusoglu na podršci Zagreba turskom putu prema članstvu u EU-u. Cavusoglu kaže da bi trgovinska razmjena dviju zemalja, koja bilježi veliki rast, ove godine mogla dostići vrijednost od milijardu dolara, a kroz petogodišnje razdoblje “uzima se u obzir” i mogući iznos od pet milijardi. Turske tvrtke u RH nositelji su niza projekata u području građevine, energetike i turizma, a razgovara se i o suradnji u području vojne industrije, rekao je.

Cavusoglua je primio i premijer Andrej Plenković. Na sastanku je zaključeno da dvije zemlje dijele stavove o važnosti pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i jačanja odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. Razgovarali su i o sigurnosnim temama, energetskim izazovima te gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske. Izraženo je obostrano zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima, uz zajedničku ambiciju za dodatno povećanje gospodarske razmjene, koja je dosegnula milijardu dolara.H