Ekonomija
S GRADOM VALPOVOM IDU U ZAMJENU NEKRETNINA

M-San i PPK Valpovo počinju gradnju triju sunčanih elektrana
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
”Solarna elektrana Kraljevci” proizvodit će energiju za 4500 kućanstava
Na južnom ulazu u Valpovo uskoro bi trebala započeti gradnja prve od planirane tri sunčane elektrane koju će realizirati tvrtka PPK Valpovo d.o.o., najavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova čelni čovjek valpovačkog Koncerna Slaven Mijatov, upoznavši pritom vijećnike s ovim iznimno važnim projektom vezanim uz obnovljive izvore energije koji će označiti početak energetske transformacije tvrtke, ali i posljedično dovesti do potrebe za novim zapošljavanjima.

Energija budućnosti


Projekt u Valpovu nazvan "Solarna elektrana Kraljevci" obuhvatit će postavljanje čak 22.560 solarnih panela i godišnje proizvoditi 14.654 megavatsata energije, što je ukupna potrošnja energije jednog naselja s više od 4500 kućanstava. Iako solarne elektrane nisu optimalne tijekom cijele godine, riječ je o energiji budućnosti čija je prednost iznimno čista proizvodnja bez štetnih nusprodukata i zagađivanja.

"M-San Grupa će u ovoj i sljedećoj godini izgraditi postrojenja solarnih elektrana ukupne snage 40 megavata, od čega će PPK Valpovo biti nositelj triju. Svaka od tri planirane elektrane stoji između 65 i 70 milijuna kuna, što dokazuje da je riječ o velikom zalogaju i ulaganju za budućnost. Naime, prema dostupnim podacima Hrvatska samo sedam posto energije dobiva iz obnovljivih izvora, od čega najmanje iz "solara". Iako upravo Osječko-baranjska županja ima najveći broj "solara" u Hrvatskoj, njihova ukupna snaga je manja od 50 megavata, a samo Valpovo će ih imati 30, što najbolje govori koliko ćemo sudjelovati u energetskom sustavu nakon što se projekt završi", naglasio je Slaven Mijatov.

Na sjednicu Vijeća član Uprave PPK Valpovo d.o.o. Mijatov došao je kako bi vijećnicima podrobnije prezentirao ovaj projekt na kojem Grad Valpovo i tvrtka PPK Valpovo d.o.o. intenzivno rade već duže vrijeme. Naime, kako za ovu investiciju tvrtka PPK Valpovo ne posjeduje u svojem vlasništvu nekretnine koje zadovoljavaju potrebne prostorno-planske uvjete za realizaciju projekta gradnje gospodarskih građevina za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, PPK je Gradu Valpovu predložio rješavanje imovinskopravnih odnosa u obliku zamjene nekretnina koje su u njihovu vlasništvu s nekretninama u vlasništvu Grada Valpova koje se nalaze u obuhvatu Industrijske zone koja se prostire na ukupnoj površini od 328.570 četvornih metara, od čega 235.183 četvornih metara čini dostupno građevinsko zemljište koje je u vlasništvu Grada Valpova. Lokacija same zone nalazi se južno od obilaznice grada.

Proširenje zone


Ovom zamjenom Grad Valpovo će dobiti mogućnost proširenja gospodarske zone na Kraljevcima, a postat će i vlasnikom poslovnog prostora u središtu grada, Valpovčanima poznatog kao stara samoposluga. Uz to, uprihodit će i 3,4 milijuna kuna, a tvrtka PPK Valpovo d.o.o. postat će vlasnikom nekretnina koje zadovoljavaju potrebne prostorno-planske uvjete za realizaciju njihova planiranog projekta. Nakon što je ovu zamjenu pozdravilo i Gradsko vijeće te nakon što se dobiju sve potrebne suglasnosti, stvorit će se svi preduvjeti za realizaciju koja će početi poslije potpisivanja Ugovora o zamjeni nekretnina kojim će se regulirati sva međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Okupljenim vijećnicima Mijatov je ukratko predstavio valpovački Koncern, koji je od 2018. godine u 100-postotnom vlasništvu M-San Grupe – regionalne grupacije od Slovenije do Sjeverne Makedonije s 40-ak tvrtki koja djeluje u sektorima i vertikalama.



U Hrvatskoj M-San Grupa ima 1500 zaposlenika i četiri milijarde kuna prihoda. U njihovoj grupaciji Proizvodnje i prerade, odnosno od prije nekoliko mjeseci nove tvrtke Agroinvest Grupe, nalazi se i tvrtka PPK Valpovo d.o.o. Agroinvest Grupa je prošle godine ostvarila 470 milijuna kuna prihoda s ukupno 390 zaposlenih. Premda u Grupi sudjeluje s tek oko 12 posto prihoda, valpovački Koncern u njoj ostvaruje čak 50 posto dobiti, što je najbolja potvrda koliko je valpovačka tvrtka njezina vertikala i koliko ostvaruje dobre rezultate. To dokazuju i brojke prema kojima su Valpovčani od 2018. do 2021. uspjeli gotovo udvostručiti svoje prihode, a u prošloj su godini u cijeloj grupaciji ostvarili najveću dobit, zbog čega im je i povjeren delikatan projekt provođenja energetske transformacije u koji spremno kreće, potvrdio je član uprave Mijatov.

Lidija Aničić
Najčitanije iz rubrike