Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 22-GODIŠNJAKA I 20-GODIŠNJAKA

Zaprijetili kuhinjskim nožem pa opljačkali tri trgovine u Valpovu
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Protiv dvojice mladića, 22-godišnjaka i 20-godišnjaka, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu zbog nekoliko razbojstava na valpovačkom području. Mlade razbojnike odvjetništvo optužnicom tereti da su 13. siječnja ove godine, u 18.47 sati, zajedno i po dogovoru te u nakani da dođu do novca, došli do trgovine u Valpovu u vlasništvu trgovačkog društva iz Sesveta. Drugookrivljeni 20-godišnjak ostao je u blizini trgovine pazeći da netko ne naiđe, dok je prvookrivljeni 22-godišnjak, maskiran crnom kapom preko lica s jednim prorezom za oba oka, ušao u trgovinu. Tereti ga se da je uz prijetnju kuhinjskim nožem, koji mu je prethodno dao 20-godišnjak, zatražio od 57-godišnje zaposlenice da mu preda sav novac, što je ona, u strahu za svoj život, i učinila. Trgovkinja mu je iz blagajne predala iznos od 2905,35 kuna. Okrivljenici su uzeli i zadržali za sebe navedeni novac te ga potom međusobno podijelili, stoji u optužnici.

Optužnicom se dvojac tereti i da je 12. veljače 2022. godine oko 18.15 sati, zajedno i po dogovoru te u nakani da dođu do novca, ušao u trgovinu u Valpovu u vlasništvu valpovačkog obrta. U ovom slučaju 20-godišnjak je stao uz ulazna vrata trgovine pazeći da netko ne naiđe, a 22-godišnjak je, uz prijetnju nožem koji mu je prethodno dao 20-godišnjak, zatražio od 27-godišnje zaposlenice da mu preda sav novac. Trgovkinja je, u strahu od noža prislonjenog uz nju, otključala blagajnu iz koje je prvookrivljeni 22-godišnjak uzeo iznos od 1050 kuna, nakon čega su obojica pobjegla u nepoznatom smjeru te su novac zadržala za sebe i međusobno ga podijelila.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku dvojac optužnicom tereti i da su 5. ožujka 2022. oko 16.20 sati, kao i u prethodna dva slučaja zajedno i po dogovoru te u nakani da dođu do novca, došli do trgovine u Valpovu, u vlasništvu trgovačkog društva iz Valpova. U ovom slučaju 20-godišnjak je ostao u blizini trgovine pazeći da netko ne naiđe dok je prvookrivljenik ušao u trgovinu i, uz prijetnju kuhinjskim nožem uz njezinu nadlakticu, zatražio od 35-godišnje zaposlenice da mu preda novac iz blagajne, što je ona, u strahu za svoj život, i učinila te mu predala iznos od 1150 kuna. Po prethodnom scenariju razbojnici su potom pobjegli s mjesta događaja, a novac su i ovaj put podijelili. Nekoliko dana kasnije operativci Policijske postaje Belišće osumnjičili su mladiće da su upravo oni počinitelji sve tri pljačke, a to je pokazalo kriminalističko istraživanje, i u konačnici podignuta optužnica. Obojica se, od trenutka uhićenja, nakon odluke suca istrage, nalaze u istražnom zatvoru u Osijeku zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kazneni zakon za ovakvu vrstu pljački predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od tri do 12 godina, a mladića koji je čuvao stražu očekuje jednaka kazna kao i onoga koji je direktno prijetio trgovkinjama, jer su u razbojstva išli zajedno i po dogovoru.

Tijekom prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se devet razbojstava, a počinitelji su otkriveni u 44,4 posto slučaja. Uz to dogodilo se i sedam razbojničkih krađa koje je policija razriješila u 85,7 posto slučajeva. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike