Ekonomija
U ZRAČNOJ LUCI ČEPIN OTVOREN 9. FARM SHOW

Rekordan broj izlagača poljoprivredne mehanizacije
Objavljeno 4. lipnja, 2022.
Ove godine bit će registrirano 1000 novih prodanih traktora, kaže Aračić

- Nakon dvije godine imamo najveći sajam do sada i jako je veliki interes izlagača, a vjerujem i u veliki interes poljoprivrednika koji će posjetiti sajam u narednmim danima - rekao je predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Darko Aračić prilikom otvorenja specijaliziranog sajma poljoprivredne mehanizacije 9. Farm Show-a Osijek koji organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. Sajam je do nedjelje otvoren na prostoru Sportske zračne luke Čepin, a na njemu ove godine izlaže 37 izlagača na oko 13000 kvadrata.



- Situacija u Svijetu i važnost poljoprivredne proizvodnje u ovim trenucima pokazuje da je to najvažnija grana privrede što ide u prilog poljoprivrednicima jer burzovne cijene su visoke, možemo reći na povijesnim razinama. Prva polovica godine je u prodaji traktora i poljoprivredne mehanizacije bila jako dobra, a s optimiznom gledamo i na drugi dio. Iza žetve tradicionalno je uvijek bolja prodaja i obzirom na usjeve koji su dobili kišu u zadnji tren i izgeldaju prostojno nadamo se dobrom drugom dijelu godine u prodaji traktora te računamo da će na razini ove godine biti registrirano oko tisuću novih prodanih traktora što je u odnosu na prošlu stabilno tržište koje lagano raste - istaknuo je Aračić.


Posjetitelji na ovom sajmu do nedjelje mogu vidjeti najsuvremeniju tehniku i tehnologiju u poljoprivredi koju domaći, europski i svjetski brendovi poljoprivredne mehanizacije nude. Sajam se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Grada Osijeka.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je važnost održavanja Farm show-a upravo u Osijeku.

- Osijek je metropola Slavonije i Baranje, centar hrvatske žitnice i zbog toga je važno da se ovaj sajam održava upravo ovdje. Naša je županija najveća u Hrvatskoj kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji i činimo sve da ovaj najveći sajam poljoprivredne mehanizacije u Republici Hrvatskoj bude što kvalitetniji te sam siguran da će se u narednim godinama ovaj sajam održavati upravo u Osijeku. Pandemija je iza nas a ispred su bolji uvjeti i ljepše vrijeme obzirom na nikad puniju pistu Zračne luke Čepin - naglasio je Vulin te dodao kako se u neposrednoj blizi gradi Gospodarski centar koji će nuditi nove mogućnosti i dići ovaj sajam na još višu razinu.


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak prilikom otvorenja čestitao je Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije koja je ustrajala prethodnih godina koje nisu bile lake i organizirala ovaj rekordno veliki sajam koji je na tragu postati poput onih u Bologni ili Hannoveru.- Ova tri dana na sajmu se može vidjeti ono što suvremena tehnologija po pitanju poljoprivredne mehanizacije i opreme nudi. Ministarstvo poljoprivrede kroz natječaje te nacionalna i Europska sredstva u sklopu natječaja omogućuje poljoprivrednicima i drugim dionicima u ruralnom prostoru razvoj, održivost i sigurnost u poljopriovrednoj proizvodnji. Tako smo od prosinca do sada otvorili punih 20 natječaja s ukupnom alokacijom sredstava preko 1,7 milijardi kuna što govori koliko Ministarstvo poljoprivrede pametno usmjerava sredstva u razvoj poljoprivredne proizvodnje, a u tome ćemo ustrajati i dalje. Strateški plan je trenutno na konzultacijama s Europskom komisijom s kojima komuniciramo na tjednoj razini kako bi ovaj plan u konačnici bio što kvalitetniji i kako bi dao sve potrebne odgovore na to što Hrvatskoj poljoprivredi danas i sutra treba - rekao je Majdak te dodao kako su poljoprivrednicima, počevši od 1. siječnja iduće pa do 2027. godine, na raspolaganju izdašna sredstva koja treba usmjeriti u što kvalitetnije projekte.

- Kroz naše mjere ruranog razvoja nastojimo u što većoj mjeri modernizirati selo i poljoprivredna gospodarstva. Zadnji podaci govore da se poljoprivredna mehanizacija obnavlja, a na poljima imamo sve više nove mehanizacije koja je učinkovitija, racionalnija i rezultira većom produktivnosti i konkurentnosti naših poljorpvrednika - zaključio je Majdak.

Tihana Eršek Cicvarić
Dominković: Naša sadašnjost i budućnost
 
Potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, Franjo Dominković rekao je na Farm show-u kako smo smo još 2016.godine dobili stabilnost u prodaji poljoprivredne mehanizacije.

- Ono što je danas izloženo na sajmu je naša sadašnjost i naša budućnost. Izloženi su traktori za veća i manja gospodarstva koji su zadnja riječ tehnike i držimo nivo ponude europske i svjetske mehanizacije. No, još uvijek je kod naših malih poljoprivrednika puno traktora koji su starosti preko 40 ili čak 50 godina.

U četiri mjeseca ove godine zabilježili smo pad prodaje traktora u odnosu na prošlu godinu, no očekujem ove godine bolju prodaju od prošlogodišnje kad smo prešli tisuću traktora - pojasnio je Dominković te dodao kako je pimjerice 2015. godine broj prodanih traktora bio svega 350.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike