Regija
NASIPOM UZ SAVU OD ŽUPANJE DO POSAVSKIH PODGAJACA

8. Mimohod jahača – sjećanje na obranu od poplave
Objavljeno 28. svibnja, 2022.

ŽUPANJA


Konjički centar "Županjski kas" i Prva pjevačka konjica Sinđir, pod pokroviteljstvom Grada Županje, organiziraju 8. Mimohod jahača u znak sjećanja na obranu od poplave, koja je 2014. godine poharala Cvelferiju. Sava je te kobne noći, između petka i subote, sa 16. na 17. svibnja, dosegnula tisućljetni vodostaj i zaprijetila potpunim potopom Županje koja je tada proživljavala najteže trenutke od Domovinskog rata.

- Želimo se prisjetiti događaja od prije osam godina i na neki način obilježiti iskazanu snagu zajedništva, neopisive volje, ustrajnosti i ponosa naših sugrađana, koji su uspjeli obraniti svoj grad, te obići lokacije na kojima smo bili zaduženi za obranu nasipa. To su trenutci koji se nikada neće i ne smiju zaboraviti - kaže poznati konjogojac Adam Svirčević, vlasnik Županjskog kasa i jedan od inicijatora osnivanja Sinđira.

U mimohodu će sudjelovati 20-ak jahača i tri zaprege. Kreću sutra (nedjelja, 29. svibnja) točno u podne ispred zgrade DVD-a, a ispratit će ih zamjenik gradonačelnika Petar Buljević i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Županja, Vladimir Balentović.  Projahat će cijelu dionicu savskog nasipa koju su s brojnim sugrađanima prije osam godina grčevito branili od podivljale Save i lavovski se borili s nezapamćenom vodenom stihijom. Proći će Županju, Topolu i zaustaviti se u Posavskim Podgajcima, gdje će ih dočekati i smještaj im organizirati Konjogojska udruga Cvelferija iz Gunje i Posavskih Podgajaca. U ponedjeljak se vraćaju u Županju.
Marija  LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike