Novosti
BOLJE RJEŠENJE SU - ZAŠTITNE MREŽE I OSIGURANJE

DHMZ: Sustav obrane od tuče u Hrvatskoj nije učinkovit ni isplativ
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Državni hidrometeorološki zavod poručio je u petak da operativna obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo je u srijedu pogodilo sjever Hrvatske, zbog očekivanih će klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u sljedećim desetljećima, priopćili su iz DHMZ-a. Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu. "Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče, kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji, učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci‘‘, priopćio je DHMZ. Ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava. Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost. "Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja, čime bi se osigurala realna odšteta u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda", dodaje DHMZ.

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ, koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi "Analize sustava obrane od tuče" donesene 2018. na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Država će međimurskim cvjećarima i drugim poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu pomoći u obnovi njihovih gospodarstva, a razmotrit će i mogućnost posebnog programa potpora, rekla je u petak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Štete su jako velike, pogođen je centar proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj, a najveće štete su u Varaždinskoj županiji, rekla je ministrica i dodala da je riječ o relativno malom, ali jako važnom području u proizvodnji cvijeća i određenih povrtnih kultura. "Obnovit ćemo poljoprivredna gospodarstva primjenom mjere iz Programa ruralnog razvoja, koja omogućuje stopostotni povrat investicijskih troškova za urušena gospodarstva zbog elementarnih nepogoda", rekla je Vučković. Napomenula je da će poseban izazov biti brzina, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju. Najavila je da će država dodatno, kao lani nakon nevremena u Požeštini, razmotriti mogućnost posebnog programa potpore koji bi trebao poljoprivrednicima nadoknaditi dio izgubljenih prihoda, jer su uništeni proizvodi bili spremi za tržište. H
Najčitanije iz rubrike