Mozaik
ALBUMI KOJI SU SE NAJBOLJE PRODAVALI OVOG TJEDNA U NAS

Najprodavaniji nosač zvuka je EP izdanje Mije Dimšić
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Mia Dimšić preuzela je vrh Top-liste prodaje domaćih albuma u Hrvatskoj zahvaljujući traženosti njezina EP izdanja "Guilty Pleasure (Eurovision Edition)" (Croatia Records). Izdanje se sastoji od pet verzija eurovizijske predstavnice s dorađenim originalom, instrumentalom, verzijom na hrvatskom jeziku i dvije verzije za karaoke. Album je na vrh dospio skokom od deset mjesta u drugom tjednu boravka na listi.



Prošlotjedni broj jedan danas je na drugom mjestu. Radi se o ploči "Srce moje iz bitaka sto", prvom albumu Dražena Zečića u posljednjih pet godina. Konceptualni album "Still Waters" kantautora J.R. Augusta treći je, a ulaz u Top 5 i pozicioniranje na četvrto mjesto ostvarila je kompilacija "Greatest Hits Collection" svjetski cijenjenog gitarista Vlatka Stefanovskog. Domaći Top 5 zaključuje nagrađivano izdanje "Lipanj, srpanj, kolovoz" koji potpisuju Urban & 4.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovi kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 2. svibnja do 8. svibnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Među četrdeset najprodavanijih domaćih albuma u zemlji smjestio se jedan novitet. Istovremeno, na Top-listu prodaje vratilo se 11 izdanja. Album "Lipanj, srpanj, kolovoz" ostvario je najdulji uzastopni boravak među najprodavanijima. Urban & 4 se ovdje nalaze 35 tjedana u nizu, a boravili su i na samom vrhu tjednih lista. Dvostruki konceptualni album domaćeg veterana kantautorskog pristupa prvi dio ploče ostvario je zajedno s bendom, a drugi dio donosi njegove intimne zapise. Izdanje predvodi i aktualnu listu najprodavanijih vinila u zemlji.

Ploča suradnji zagrebačkog benda Buđenje debitirala je na 13. mjestu Top-liste prodaje domaćih albuma. Podnaslov izdanja "Velike ribe u pjesmama" daje nam na znanje kako je na kolekciji "Brudet" grupa Buđenje ostvarila suradnje s renomiranim akterima domaće glazbene scene i skupila ih na jednom mjestu. Štivo na albumu Brudet različitih je žanrovskih predznaka, a među glazbenicima koji sudjeluju u pjesmama nalaze se Zorica Kondža, Vanna, Neno Belan, Mia Dimšić i Matija Cvek.

Najviši povratak na Top-listi prodaje domaćih albuma ostvario je studijski album "Nuspojave" koji su Goran Bare & Majke objavili 2018. godine. Bend je zastupljen s tri izdanja među 40 najprodavanijih. Radi se o albumima koji su objavljeni i u formatu vinila - reizdanju trećeg albuma "Milost" i dvostrukom kompilacijskom albumu "Greatest Hits Collection".

Među najprodavanijim domaćim izdanjima našlo se 13 kompilacijskih albuma i četiri live izdanja i oni čine 42.5 % najprodavanijih naslova. Kada su u pitanju kompilacije, uglavnom se radi o kolekcijama odabranih pjesama iz karijera pojedinih glazbenika dok četiri naslova pripadaju izdanjima na kojima je zastupljeno više izvođača. Radi se o albumima "Paket aranžman" (8.), "The Ultimate Collection: Greatest Hits" (12.), "69. Zagrebački festival 2022" (19.) i "Ja sam žena" (30.). Kada su u pitanju albumi sa snimkama uživo, radi se o pločama "Live in Pula" (7.) grupe Parni valjak, "The Zagreb Jazz Quartet" (16.) grupe The Zagreb Jazz Quartet, "5. april ‘81" (26.) grupe Bijelo dugme i "30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb" (39.) sastava Prljavo kazalište.

Članovi američke rock-grupe Red Hot Chili Peppers šesti tjedan zaredom predvode Top-listu prodaje stranih albuma s pločom "Unlimited Love", a drugo mjesto pripalo je izdanju "Zeit" njemačkog sastava Rammstein. Među 40 najprodavanijih albuma smjestila su se dva noviteta, a u oba slučaja radi se o izdanjima rock-veterana Neila Younga.

Tanja Kvorka
Mijin je album na vrh dospio skokom od deset mjesta u drugom tjednu boravka na listi

Najčitanije iz rubrike