Mozaik
20 GODINA ANTIKVARIJATA EZOP

Premijera drugog filma “Pošto ispit?”
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Nakon "Predstavljanja Knjigoljuba" iz 2019. osječki antikvarijat Ezop napravio je u povodu 20 godina postojanja svoj drugi animirani film "Pošto ispit?", koji je premijerno prikazan u kinu Urania. Oba uratka animirao je, producirao i režirao Ivica Valentić, veliki zaljubljenik u knjige, glazbu i film te vlasnik antikvarijata.

U "Predstavljanju Knjigoljuba", nagrađenom na šest festivala kao najbolji animirani film (na više od 40 bio je nominiran ili dobitnik drugih nagrada), upoznali smo mistično drevno biće koje živi svagdje gdje postoje knjige i užasava se PDF formata i Kindlea, a predstavljen nam je i njegov ljuti protivnik Copyrko, zaljubljenik, ili, bolje rečeno, zarobljenik tehnologije. Njih je dvoje protagonistima i filma "Pošto ispit?", a problem s kojim se susreću, uz ostale živopisne likove, kupnja je fakultetskog ispita. Radnja filma odvija se u Osijeku, a traje 30 minuta, koliko je Knjigoljubu trebalo da spriječi kupoprodaju ispita.

- "Sve što imam, stekao sam krađom, jedino sam ispit kupio" bila bi deviza likova u filmu "Pošto ispit?". Bio to vozački ispit, fakultetska ili školska diploma, kad god napraviš takvo što, u konačnici gubiš. Iza tebe radi ta tvoja savjest jer znaš da si napravio nešto što nije pošteno, da si zauzeo nečije mjesto. U ovome filmu zapravo govorim o tome da svatko od nas ima neko svoje mjesto pod suncem te, kada bi se posvetio tom mjestu, možda bi postigao super rezultate. Dodatna poruka filma je da budeš ono što jesi i radiš iskreno ono što voliš. To su neke smjernice na koje lagano apeliram - kazao je Valentić.

"Pošto ispit?" izrađen je u 3D animacijskoj tehnici, a financirao ga je Antikvarijat Ezop. Scenarij potpisuje Ivan Zrinušić, autor glazbe je Josip Horvat, a glasove su posudili redom Osječani: Denis Šimić (Miroslav, Gustav), Goran Petrović (Krešimir Perković), Miljenko Gambiraža (Copyrko, student) i Ivica Valentić (Knjigoljub). Novi film Ivice Valentića već je do sada na nekoliko festivala (Mokkho International Film Festival, New York Istanbul Short Film Festival, Paradise Film Festival, SICAFILM Los Angeles International Film Awards, Emerald Peacock Film Festival) proglašen najboljim animiranim uratkom.

- Festivali imaju svoja ograničenja što se tiče primanja filmova, po minutaži, žanru, jeziku... Ima puno festivala, ali film može doći do relativno malog broja njih. No ondje kamo dođe, dobro prolazi. Otprilike pola festivala na koje smo se prijavili ili nam daje prvu nagradu ili smo u nominaciji, što je velik uspjeh za neki "mali" film, pogotovo s hrvatskog govornog područja, gdje smo u samom startu u zaostatku. Da ne kažem kako je riječ o amaterskom filmu koji sam napravio praktično sam, sve je u prinicipu izneseno bez financijske potpore - rekao je Valentić, dodavši da su u planu treći i četvrti film iz serijala o Knjigoljubu i Copyrku.

Nakon projekcije filma u kinu Urania Dora Vestić i Josip Horvat održali su koncert u cafe-baru Cadillac. D.Miklić
Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike