Kultura
KONCERT U KKD-U IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ U POŽEGI

Zborovi su osječke i pečuške akademije oduševili izvedbom "Carmine Burane" Carla Orffa
Objavljeno 2. travnja, 2022.

U Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu održana je izvedba glasovite kantate Carla Orffa “Carmina Burana”. Pred prepunom dvoranom nastupili su Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Zbor Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska), solisti Anja Papa (sopran), Stevan Karanac (tenor), Berislav Jerković (bariton), Szabolcs Balásy i Krisztián Horváth (klavir) te Udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije. Izvedbom je ravnao dirigent, dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.



U prvom dijelu koncerta nastupili su zborovi osječke i pečuške akademije, koji su izveli antologijske a cappella skladbe hrvatske i mađarske zborske literature. Riječ je o repertoaru koji su zborovi pripremili u okviru zajedničkog rada na projektu CHOIR Hungarian Croatian Choral Workshops sufinanciranog iz Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska Hrvatska 2014-2020. Tako je izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković dirigirala mađarskim zborom djela hrvatskih skladatelja, a prof. dr. Tamas Lakner i dr. Balatoni Sándor vodili su hrvatski zbor u izvedbi mađarskih djela. Oba su zbora pokazala sjajnu uvježbanost, interpretativnu uvjerljivost i ovladanost glazbenim jezikom susjedne kulture. To su ujedno bili i temeljni ciljevi ovog projekta - međusobno povezivanje mladih umjetnika, njihov daljnji profesionalni razvoj i napredovanje te nastavak dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva između dviju zemalja, a za što je glazba u ovom slučaju bila izvrsno sredstvo.

Nakon a cappella programa uslijedio je, za publiku, najiščekivaniji dio večeri - izvedba kantate “Carmina Burana”. Već nakon početnog zapjeva “O Fortuna!” u dvorani se dalo naslutiti kako slijedi vrlo energična večer. Gotovo stotinu mladih pjevača pod sigurnom rukom iskusnog dirigenta Tamasa Laknera zvučalo je uistinu impresivno, upravo onako kako i zahtijeva ovo veličanstveno Orffovo djelo. Energičnosti i ljepoti izvedbe pridonio je izvrstan instrumentalni ansambl iz kojeg je potrebno istaknuti sigurne i nadahnute nastupe klavirista Szabolcsa Balásyja i Krisztiána Horvátha. Posebnu su pozornost i divljenje publike izazvali nastupi vrhunskih solista: sopranistice Anje Papa, tenora Stevana Karanca i baritona Berislava Jerkovića, koji su iznimno zahtjevne Orffove vokalne dionice izveli s lakoćom i izuzetnom ekspresivnošću. Nakon završetka izvedbe publika je s oduševljenjem, dugim pljeskom i višeminutnim ovacijama nagradila sve izvođače.



I. Kelemen n



Tanja Kvorka
Cilj je bio povezivanje mladih umjetnika, njihov daljnji profesionalni razvoj i nastavak dobrih odnosa

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike