Mozaik
MJESTO GDJE SE SUSREĆU ZNANOST I OBRAZOVANJE

Tiergarten Schönbrunn šesti put najbolji u Europi
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Bečki Tiergarten Schönbrunn šesti je put zaredom proglašen najboljim zoološki vrtom na Starom kontinentu. U kategoriji s više od milijun posjetitelja godišnje zauzeo je prvo mjesto ispred Leipziga i Züricha. Skladan spoj imperijalnog ugođaja i modernih nastambi dodatan je razlog zašto je ovaj najstariji europski zoološki vrt opet odnio titulu najboljeg.



Britanski zoolog Anthony Sheridan bečki je zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn već šesti put zaredom proglasio najboljim u Europi. Od 2008., kada je rangiranje započelo, Tiergarten Schönbrunn zauzima visoke pozicije na ljestvici. Ove je godine ukupno ocijenjeno 126 zooloških vrtova iz 29 europskih zemalja, i to prema četrdeset kriterija. Između ostalog ocjenjivali su se uvjeti držanja i njege životinja, očuvanje i zaštita vrsta, broj životinja, biološka raznolikost, edukacija, istraživanje, oznake i natpisi, posjećenost, osoblje, marketing i gastronomska ponuda. Tako je Tiergarten Schönbrunn u kategoriji zooloških vrtova s više od milijun posjetitelja u godini zauzeo prvo mjesto, a taj je 17 hektara veliki zoološki 2021. posjetilo više od 1,2 milijuna posjetitelja. Time je bečki Tiergarten Schönbrunn pretekao one u Leipzigu i Zürichu.

Bečki Tiergarten Schönbrunn nije samo mjesto za provođenje slobodnog vremena, on je već dugo mjesto gdje se susreću znanost i obrazovanje, a svoje posjetitelje privlači ne samo životinjskim svijetom nego i radom na očuvanju ugroženih vrsta. Tako je proteklih godina bilo prinova kod koala, geparda i polarnih medvjeda, a berberski makaki i berberske ovce u rujnu su ove godine dobili nove nastambe.

- Titula najboljeg europskog zoološkog vrta dragocjeno je priznanje našemu radu - izjavio je direktor zoološkog ureda Stephan Hering-Hagenbeck i dodao kako je jedan od njihovih glavnih ciljeva očuvanje vrsta kojima prijeti izumiranje te u tu svrhu surađuju i s ostalim znanstveno vođenim zoološkim vrtovima na europskoj i međunarodnoj razini.

Iz zoološkog vrta Tiergarten Schönbrunn, koji je 1996. godine uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, također dodaju kako je posebna pozornost poklonjena daljnjem razvoju i optimizaciji. I za Sheridana je simbioza kulture i graditeljske tehnike savršeno postignuta, a raznovrsna ponuda edukativnog programa naglašava posvećenost obrazovnom i znanstvenom aspektu. Kako je dalje obrazložio, vanjske su nastambe optimalno koncipirane, a istovremeno su skladno uklopljene u cjelokupnu sliku imperijalnog kompleksa Schönbrunna. T.K.
Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike