Kultura
OBJAVLJENA KNJIGA "BLACKBOOK CROATIA"

Objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Knjiga "Blackbook Croatia" uredničkog tima koji čine Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić, u kojoj su prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene, objavljena je u nakladi Digital Graffiti. U okviru tog izdanja predstavljena su 192 umjetnika ulične umjetnosti s isto toliko radova skupljenih od ljeta 2020. do jeseni 2021. godine. Kako je priopćeno, radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača grafita - graffiti writera, njihove skice s pomoću kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Prema riječima autora Matije Vnučeca i Alena Milera, ideju za taj projekt dobili su u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja njihovih "blackbookova" u koje su skupljali radove drugih kolega grafitera. "Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da skupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu", napominju.

Urednici kažu da se, iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima su predložili ideju ih je podržala, skupljanje materijala odužilo na gotovo godinu dana, s obzirom na pandemiju, ali i na činjenicu da se dio crtača posljednjih godina iselio iz Hrvatske te danas živi u Njemačkoj, Irskoj ili slično. "Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje, danas ponosno možemo predstaviti knjigu kojom smo vrlo zadovoljni jer je u njoj okupljeno više od 90 posto ljudi koji se bave ovom specifičnom granom umjetnosti", dodaju.

Svaka stranica unikatna je i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojenih markerima, vodenim bojama i u drugim slikarskim tehnikama. "Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita", ističu.

Knjiga će se predstaviti 25. siječnja u KGZ - Knjižnici Marina Držića u Zagrebu, a na sam dan promocije u izlogu knjižnice otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori skupili radeći a knjizi. H
Najčitanije iz rubrike