Regija
NA BLAGDAN KRŠTENJA ISUSOVA

Požeški biskup Škvorčević krstio je petorođenu djecu u dvije voćinske obitelji
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
VOĆIN



U nedjelju, na blagdan Krštenja Isusova, požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević, u Voćinu je krstio dvoje djece – Nikol Jozić, peto dijete u obitelji Ane-Marije i Srećka, i Matiasa Marinovića, peto dijete u obitelji Jozefine i Emanuela.



Biskup Škvorčević je u svetištu Gospe Voćinske predvodio euharistijsko slavlje, na početku kojega je kazao kako se još uvijek nalazimo u božićnom vremenu te je svima čestitao Božić i zaželio blagoslovljenu novu godinu. Podsjetio je kako blagdanom Gospodinova krštenja završava božićno vrijeme liturgijske godine, ali je dodao da to vrijeme u Voćinu traje cijele godine po djeci u višečlanim obiteljima, "u kojima je na svoj način prisutan sam Isus Krist". S posebnim poštovanjem i zahvalnošću pozdravio je roditelje koji su donijeli djecu na krštenje.



U svojoj homiliji biskup je naglasio značenje krštenja kao čina oslobođenja od zarobljenosti negativnošću, zloćom i sebičnošću. Prema biskupovim riječima, Isus nije sišao u vodu Jordana krstiti se zato što je i sâm bio grješnik, nego da bi se solidarizirao s grješnicima i naznačio novost života koja se ostvaruje u njemu.



Osvrnuvši se na stanje u Voćinu, razrušenom u Domovinskom ratu, biskup Škvorčević istaknuo je kako se na prvi pogled može učiniti da su Voćin i njegovi stanovnici zaboravljeni i da im nitko u državi ne pomaže. Rekao je također da uvijek s radošću dolazi u Voćin jer se ovdašnji vjernici ne ograničavaju na jedno ili nijedno dijete, nego se raduju kad mogu primiti i petero i više djece, "jer se ne žele ponašati po diktatu vlastite sebičnosti i kratkovidnosti". Zahvalio je supružnicima u Voćinu što nisu dopustili da materijalne vrijednosti postanu važnije od života "koji primamo od Boga na dar".



Čestitao je roditeljima krsno preporođenje njihove djece, a voćinskom župniku Ivanu Ereizu zahvalio je za sve što nastoji činiti za dobro duša u voćinskoj župi i svetištu.



Nakon svete mise biskup Škvorčević zadržao se u razgovoru s članovima dviju obitelji, uručio im darove i novčanu potporu.



Petar Žarković
Nakon svete mise biskup se zadržao u razgovoru s članovima obitelji, uručio im darove i novčanu potporu

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike