Autoglas
COROLLA CROSS

Najprodavaniji auto na svijetu postao je SUV
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Snažan i robustan izgled novog Toyotina SUV-a je krojen posebno za europsko tržište, nudeći svima udobnost, praktičnost i svestranost

Potpuno nova Toyota Corolla Cross prvi put donosi prostranost, praktičnost te čvrstu i solidnu konstrukciju SUV-a u segmentu C. Ne samo da novi SUV upotpunjuje obitelj Corolle - smještajući se uz bok hatchbacka, Touring Sports i sedana - nego upotpunjuje i Toyotinu ponudu SUV-ova.Hibridni sustav


Snažan i robustan izgled novog Toyotina SUV-a krojen je posebno za europsko tržište, s jedinstvenom kombinacijom sklopova glavnih i stražnjih svjetala koji upotpunjuju masku hladnjaka s oblikom dvostrukog trapezoida, istaknute, trodimenzionalne blatobrane i skošenu kabinu čvrstog gradskog SUV-a. Corolla Cross dugačka je 4460 mm, široka 1825 mm, visoka 1620 mm, uz osovinski razmak od 2640 mm. Smještena je između Toyote C-HR i RAV4 i nudi udobnost, praktičnost i svestranost koji su ključni za aktivne obitelji s malom djecom.

Unutrašnjost nudi izuzetnu preglednost svim putnicima, izdašan prostor za glavu i noge i sprijeda i straga, velike otvore vrata, povećanu svjetloću i osjećaj prostranosti koje pruža panoramski krovni prozor. Prtljažnik se odlikuje olakšanim utovarom zahvaljujući obliku i veličini njegova otvora za utovar velikih predmeta kao što su dječja kolica ili bicikl.

Corolla Cross prvi je Toyotin model u koji će se ugrađivati nova, peta generacija hibridnog sustava s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i). Oslanja se na svoje prethodnike uz veći okretni moment, veću snagu elektromotora, veću učinkovitost i veći užitak u vožnji.

Prijenos snage dorađen je novim sustavom podmazivanja i raspodjele ulja koji koristi ulje male viskoznosti. Time se povećava učinkovitost i snaga zahvaljujući manjim električnim i mehaničkim gubicima. Odlikujući se najnovijim izvedbama litij-ionskih baterija, novi baterijski paket je snažniji i 40 % lakši nego prije. I elektromotor i benzinski motor su poboljšani, pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana više od 8%. Novi 2,0-litreni hibridni pogonski sklop s pogonom na prednje kotače daje 146 kW/197 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje 8,1 sekundu. Izvedba AWD-i odlikuje se dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini zavidne snage od 30,6 kW. Stražnji elektromotor se automatski uključuje radi postizanja boljeg prijenosa snage na kolnik, pouzdanosti vožnje i bezbrižnosti na skliskom kolniku. Tako opremljena Corolla Cross AWD-i ostvaruje jednako ubrzanje kao i izvedba FWD.

Sigurnost


Vozne osobine pete generacije hibridnog sustava također su poboljšane. Ovaj sustav sada ima još izraženiju linearnu karakteristiku, predvidljiviji je i lakše se njime upravlja tijekom ubrzavanja, jer je brzina vozila bliskija broju okretaja motora, čime se postiže intuitivnije i prirodnije iskustvo vožnje. To je postignuto podešavanjem odnosa između pritiska noge na papučicu gasa i stvarnog odziva pogonskog sklopa. U novu Corollu Cross ugrađuju se brojne napredne tehnologije, prije svega unaprijeđeno strojno sučelje (HMI - Human Machine Interface) s najnovijom multimedijskom tehnologijom, a raspored pokazivača posebno je prilagođen europskom tržištu i odlikuje se potpuno novom višestrukom konfiguracijom, digitalnom pločom s instrumentima od 12,3” i središnjim zaslonom multimedijskog sustava od 10,5”.

Dodatno podižući ionako visoku razinu pasivne sigurnosti platforme GA-C velike krutosti na novoj Corolli Cross, novi prednji središnji zračni jastuk ima ulogu sprečavanja međusobnog sudara vozača i suvozača u slučaju bočnog naleta.

Od predstavljanja 1966. godine prodano je više od 50 milijuna Corolla diljem svijeta. Nova Corolla Cross dodatno će ojačati Toyotinu prisutnost u segmentu C i pridonijeti ostvarenju Toyotina ambicioznog cilja prodaje 400.000 vozila, što čini tržišni udio od 9 % u segmentu s najjačom konkurencijom u Europi - do 2025. godine. Zahvaljujući praktičnosti prostranog SUV-a i dinamičnosti najnaprednije hibridne tehnologije, povezivanja i sigurnosnih sustava, potpuno nova Toyota Corolla Cross pomaže suvremenoj obitelji da uživa u svakodnevnim izazovima. Planirani dolazak Toyota Corolle Cross u Hrvatsku je u jesen 2022. godine.Milan Bugarić
// PREMIJERA //
NOVA DIGITALNA PLOČA OD 12,3"
Digitalnu ploču s instrumentima od 12,3” čine potpuno novi hardver i softver. Ona je najveća u segmentu i nudi obilje prostora za prikaz sadržaja, velike mogućnosti prilagodbe i prikaza podataka kao što su potrošnja goriva, djelovanje hibridnog sustava i navigacijskog sustava. Zahvaljujući novom, bržem procesoru, najnoviji HD dodirni zaslon multimedije od 10,5” pruža mogućnost bežičnog povezivanja preko Apple CarPlaya, odnosno preko žice za Android Auto, kao i paket Toyota Smart Connect. U Toyota Corolli Cross vozači mogu iskusiti praktičnost navigacije preko oblaka, primanja prometnih obavijesti, glasovnih uputa i osvježavanja preko zraka. Niz internetskih usluga preko aplikacije MyT uključuje analitiku vožnje, položaj automobila, pa čak i daljinsko upravljanje funkcijama kao što su zadavanje vremena uključivanja klima-uređaja i zaključavanje vrata.

T-MATE ZA PREDSUDARNU ZAŠTITU
Corolla Cross je opremljena sustavom T-Mate, koji spaja zadnju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sustave pomoći u vožnji i prilikom parkiranja. Tako, ne samo da čini vožnju lakšom i sigurnijom, nego i štiti sve putnike u vozilu, kao i druge sudionike u prometu. Sustav predsudarne zaštite, po prvi put, nudi suzbijanje ubrzanja (Acceleration Suppression) pri malim brzinama i pomoć u vožnji kroz križanje (Intersection Cut-In Traffic Assist), te poboljšano otkrivanje vozila iz suprotnog smjera i sustav pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assist).

Možda ste propustili...

HRVATSKA PREMIJERA: MERCEDES EQS

Električna krstarica stigla je u Hrvatsku

PRIZNANJA ZA KIJIN AUTOMOBIL NE PRESTAJU STIZATI

Nagrade časopisa Autocar za Petera Schreyera i Kia EV6