Novosti
NIJE PRIHVAĆEN OPORBENI ZAHTJEV ZA SMJENOM

Sabor prihvatio izvješće glavne državne odvjetnice
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Branko Bačić: Ne želimo zbog jedne nespretne izjave generalizirati rad DORH-a

Hrvatski sabor prihvatio je većinom glasova izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini, a nije prihvatio oporbeni i zahtjev Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije za njezinom smjenom.



Peđa Grbin (klub SDP) ustvrdio je da je DORH zaustavio postupak protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac pa je morao reagirati Ured europskog tužitelja kako bi se zaštitio državni proračun od korupcije, "jer to nismo sposobni sami učiniti". Stoga je, kaže, potrebna smjena glavne državne odvjetnice kako bi na to mjesto došao netko tko može uspješno raditi taj posao. Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ustvrdila je kako je HDZ pomilovao Hrvoj-Šipek za odrađeni posao opstrukcije postupka protiv Gabrijele Žalac te da podrška izvješću znači potpora korupciji i djelovanju DORH-a po političkim naputcima. Nikola Grmoja (klub Mosta) ustvrdio je da svi koji su glasovali za Izvješće sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kako tvrdi, glavna državna odvjetnica lagala i više nama razloga ostati na toj funkciji, osim da joj se zahvali za vraćanje usluge za ono što je radila.

U obranu glavne državne odvjetnice stala je Marija Jelkovac (HDZ), navodeći da je DORH uspješnije djelovao nego 2019. te podsjetila kako je oporba bila protiv nje, još od njezina imenovanja. Čelnik HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić poručio je kako HDZ i vladajuća većina daju punu potporu radu DORH-a i Zlate Hrvoj Šipek, ističući da ne žele zbog "jedne nespretne izjave generalizirati rad DORH-a". Oporbu je prozvao da nikada nije dala potporu nečemu što predlažu Vlada i HDZ, epilog čega je takav da je Hrvatska među prve tri države u ovoj godini kada je riječ o borbi za očuvanje radnih mjesta te jedna od najuspješnijih članica EU-a. "Stoga me ne čudi kada se oporba ne slaže i kada je u pitanju rad neovisnog pravosudnog tijela DORH-a", rekao je Bačić. On nije htio ulaziti u slučaj Sofver kako se to, kazao je, ne bi shvatilo kao njegov utjecaj na pravosuđe. "Nama u HDZ-u je stalo da je DORH neovisan i samostalan i za to ćemo se zalagati, kao i sudstvo", istaknuo je.

Hrvoj-Šipek ustvrdila je kako u 18 mjeseci njezina mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa. Državna odvjetništva u 2020. primila su nešto manji broj novih predmeta, njih 213.252, za razliku od 2019., kada je zaprimljeno njih 215.688. Ukupan broj predmeta također je manji, ali 2,7 posto u odnosu prema 2019., što je glavna državna odvjetnica ocijenila vrlo dobrim s obzirom na sve okolnosti i teškoće u radu zbog COVID-19 i potresa. Prema indikatorima uspješnosti rada državnih odvjetništava, stopa ažurnosti u 2020. je iznosila 100 %. Vrijeme rješavanja u 2020. bilo je 70 dana, a u 2019. bilo je 78 dana. U prošloj godini ostala su neriješena 64 predmeta po zamjeniku ili savjetniku glavne državne odvjetnice odvjetnice, a u godini ranije ostala su neriješena 73 predmeta.


Igor Bošnjak
"U SLUŽBI HDZ-a"
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon glasanja je ocijenio da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tu instituciju stavila u službu i korist stranke na vlasti, a smatra da je morala otići zbog prikrivanja i govorenja neistina. No, ne iznenađuje ga što je parlamentarna većina podržala izvješće i što i dalje podržava Hrvoj-Šipek jer je “HDZ danas odlučio da institucije u Hrvatskoj ne trebaju raditi svoj posao”. “Naša je sreća što postoji EU i institucije na koje HDZ ne može staviti svoju šapu. Neka se DORH ne hvali uspješnošću kod otkrivanja provalnih krađa, da, to je važno, ali za sudbinu Hrvatske nije presudno”, ustvrdio je dodavši da je kod kaznenih djela korupcije broj prijava veći, a broj donošenja rješenja o pokretanju istraga mnogo manji nego prethodnih godina.