Mozaik
HRT: HUMORISTIČKA SERIJA KREĆE 19. PROSINCA

"Mrkomir I." o zgodama kneza koji želi biti kralj
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Serija s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi snimana je u produkciji Interfilma za HRT

Želite li znati sve o bizantskim srednjovjekovnim putevima opskrbe i propasti vlastelina Tudorića? Kako Kneževina dočekuje blagdane i što se od iduća Tri kralja ne smije jesti? Kako se Kneževina bori s kugom, gdje kupiti maske i koliki je propisani razmak između ljudi? Ili kako je nastao turizam i zašto je zabranjena kneževska himna? Kako napreduje obnova nakon potresa i zašto se grade fontane? Što je nastalo prije, rakija ili kazalište, te zašto je kultura vražji izum koji truje ljude? Kako je završio rat sa Saracenima te kako su dinje postale najveći izvozni proizvod koji se brani s 12 borbenih konja? Hoće li Kinezi graditi infrastrukturu Kneževine? Koliko se Kneževina zadužila kod Franaka, jesu li su se transparentno koristili poticaji te tko će završiti u zatvoru? Zašto bi škole trebale imati vinske podrume? Tko je mravojed piroman, tko je cmizdravi brabonjak a tko plameni jazavac? Sve odgovore saznat ćete od prenositelja vijesti u Kneževini i seriji "Mrkomir I".



Kako prenosi Interfilm press, "Mrkomir I." nova je humoristička serija o izmišljenim likovima iz hrvatske srednjovjekovne povijesti i nastojanjima glavnog lika Kneza Mrkomira da postane hrvatski kralj. Knez Mrkomir I. (glumi ga Goran Navojec) hrvatski je knez koji vlada u dalmatinskom zaleđu. Najveći mu je problem što je vazal Franaka, a silno želi neovisnost kojom bi mu se ostvario davni san - njegova kneževina postala bi kraljevina, a on bi postao kralj. Nepismen je, ali kako se pravi da zna čitati, ovisi o Slavomiru (Ozren Grabarić), koji na dvoru obnaša nekoliko dužnosti, od peharnika, savjetnika do šefa tajne službe. I državne je obveze prepustio Slavomiru, koji je zapravo šef KOA-e (Kneževe obavještajne agencije). Slavomir je pokvareni spletkar koji zna da je knez Mrkomir slab na slavu i domoljublje pa mu stalno predlaže načine kako da dođe do što više slave, a zapravo gleda ugrabiti što više novca za sebe. Anuša, kneginja i žena Mrkomira I. (Ecija Ojdanić), kvari planove Slavomiru, a glavna joj je briga kći Maruša (Mirna Mihelčić). Tu je i knežev izvanbračni sin Krivomir (Paško Vukasović), vjerni knežev sluga Želimir (Marinko Prga) i dvorski crkvenjak, opat Držiha (Roko Sikavica).

Režiju serije snimane u produkciji Interfilma za HRT potpisuju Snježana Tribuson, Aldo Tardozzi i Igor Šeregi, scenarij su pisali Zoran Lazić, Tonći Kožul, Branko Ružić, Snježana Tribuson, Ognjen Sviličić i Igor Šeregi, direktor fotografije je Branko Linta, scenografkinja Željka Burić, montažeri Marina Barac i Ivan Živalj, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, skladatelj Mate Matišić, producent Ivan Maloča, a urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj.

Trinaest epizoda serije "Mrkomir I." možete gledati od nedjelje, 19. prosinca, na Prvom programu HTV-a u terminu od 20.10. Serija je već ponijela nadimak hrvatska Crna guja.


Tanja Kvorka
SUPRUGA I SIN
- Jako nam je vruće što i ne bi bilo toliki problem da ne snimamo u teškim i toplim kostimima. Nosimo kožne čizme, plašteve, zaogrnuti smo dekama, a neki još imaju perike i šubare - rekao je ljetos za Gloriju, u vrijeme snimanja, Paško Vukasović ("Novine", "Crno bijeli svijet", "Dnevnik velikog Perice"), koji glumi izvanbračnog kneževa sina Krivomira, za kojeg kaže da je najsrčaniji, ali i najgluplji u Kneževini.

- Za mene je ova ekipa ispred i iza kamera tim iz snova i nisam ni sekunde dvojila da joj se pridružim kada me je već pozvala. Vruće nam je, puno radimo, ali nam je i jako zabavno. Nadam se da će se jednako dobro zabaviti i gledatelji - kazala je tada glumica Ecija Ojdanić, koja u seriji glumi rastrošnu kneževu suprugu Anušku, koja se ne može zasititi novih haljina.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike