Regija
ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA ZA SNIJEG

Brinu se o čistoći 160 kilometara cesta i pješačkih staza
Objavljeno 23. studenog, 2021.
VINKOVCI



U Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja Grada Vinkovaca obavljene su i posljednje pripreme i dogovori vezani uz predstojeću zimsku sezonu, službe su spremne, pa minusi i snježne padaline neće iznenaditi. Grad Vinkovci odgovoran je za održavanje 160 kilometara cesta i pješačkih staza, program održavanja provodi Cestorad, koji raspolaže jednim specijaliziranim vozilom za čišćenje snijega, posipačem i trima kamionima opremljenima ralicom. Prema potrebi mogu se angažirati i dodatni strojevi, a sve kako bi 63 vinkovačke ulice iz prve zone prioriteta, ali i sve ostale ulice, iz druge zone prioriteta, bile sigurne za sudionike u prometu tijekom zimskih mjeseci. Osim Grada Vinkovaca, koji održava nerazvrstane ceste, vinkovačke ulice čiste i djelatnici Cestinga iz Osijeka, koji se brinu o državnim cestama.

- Voditelj zimske službe i radnici u pasivnoj su odnosno aktivnoj pripravnosti od 15. studenoga ove do 15. ožujka sljedeće godine. U poslovnom krugu Cestorada na Zalužju uskladišteno je 40 tona soli i to bi, ako je suditi po zimama proteklih nekoliko godina, trebalo biti i više nego dovoljno. Ako oborine budu veće od normalnih i pokaže se potreba za većim brojem mehanizacije, Grad će angažirati dodatne strojeve odnosno kupiti dodatnu količinu soli - ističe v. d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja Marko Dujmić, dodajući kako se, s obzirom na veličinu cestovne mreže i broj angažiranih strojeva, ne intervenira istovremeno u svim ulicama, nego prema utvrđenom redoslijedu, koji je određen prema važnosti prometnica. U okviru tog prioriteta djeluje se odmah nakon nastanka poledice ili padanja snijega, a čišćenje će se obaviti u roku od četiri do šest sati nakon prestanka oborina.

- Osim nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima preko koncesionara Nevkoša održavamo i pješačke staze u gradu, za što je spremno pet tona soli i sva potrebna mehanizacija. Također, apeliram na građane da budu odgovorni i očiste staze ispred svojih stambenih i poslovnih objekata kako bi pješaci nesmetano mogli hodati gradom, kao i da ne parkiraju automobile na prometnicama, jer tako otežavaju prolazak ralicama. Naš komunalni redar je u slučaju snježnih oborina u redovitoj kontroli na terenu i nadzire koliko se građani i tvrtke pridržavaju propisa kada je riječ o uklanjanju snijega s nogostupa. Propisane su i novčane kazne. Ali uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji ne čine što im je dužnost, na koje i ovim putem još jednom apeliram da misle i na druge - poručuje Marko Dujmić. M. Flego
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike