Mozaik
JOŠ JEDAN USPJEH HRVATSKE REDATELJICE

"Murini" nagrada za najbolji igrani film u Hamptonsu
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u. Najznačajniji je to festivalski uspjeh "Murine" nakon nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a na 29. izdanju festivala prikazan je 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene.

- Hamptons nas je divno primio, a ova nagrada jedna mi je od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, "Murina" je bila shvaćena. Bila sam počašćena, jer su nagradili naš film i skrenuli pozornost na hrvatsku kinematografiju. Osim "Murine", nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80.000 dolara ‘in kind service‘, takvu podršku očekivala sam samo doma - izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

- Nakon Toronta, u kojem je "Murina" imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu bitna je za američku distribuciju filma i svakako će donijeti mnogo pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi na još jednom uspjehu - izjavio je producent filma Danijel Pek (Antitalent).

Film je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, između ostalih i na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu. U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu, gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je "Murinu" najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule. U hrvatskim kinima "Murina" igra već sedmi tjedan, a dosad film je pogledalo više od 10.000 gledatelja.

Film je sniman na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. T.K.
Možda ste propustili...

NASTAVAK ISTRAGE O FATALNOJ PUCNJAVI

Alec Baldwin predao je šerifu svoj mobilni telefon

HOLIVUDSKE ZVIJEZDE KAO MANEKENI NA TJEDNU MODE U MILANU

Reviju Prade nosio i Jeff Goldbloom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FRONTMEN PARNOG VALJKA

Iznenada preminuo Aki Rahimovski

2

GLOBALNI USPJEH HRVATSKOG PROJEKTA

Brend HIGHLANDER od
ove godine i u SAD-u

3

ODLOMIO SE OD ANTARKTIKE

Ledenjak ispustio u more milijarde tona slatke vode