Novosti
NAJVIŠE MARIHUANE I HAŠIŠA

U Našicama spaljeno više od dvije tone droge
Objavljeno 18. listopada, 2021.
U pogonima našičke tvrtke "Nexe" u ponedjeljak je spaljeno više od dvije tone droge zaplijenjene u policijskim istraživanjima. Uz ostalo, spaljeno je dvije tone marihuane i hašiša, 28 kilograma amfetamina, 15 kilograma kokaina i 12 kilograma heroina, koje bi na ilegalnom narkotržištu vrijedile oko 9,5 milijuna eura.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da se sa zlouporabom droga ne suočava samo hrvatsko društvo, nego je to i globalni problem, posebice u Europi, koja je postala glavno tržište za neke vrste droga, prije svega kokaina. Smatra da ovakve aktivnosti svjedoče o dobroj međuresorskoj suradnji policije i carine u otkrivanju i razbijanju kriminalnih skupina te Državnog odvjetništva kada je u pitanju procesuiranje počinitelja kaznenih djela. "Činjenica da je ovo drugo ovogodišnje spaljivanje droga, govori koliko smo angažirani, ali i koliki je to izazov pred svima nama. Ilegalno tržište je vrlo veliko, brojni interesi kriminalnih skupina vrte se oko droga i naš je posao da budemo što učinkovitiji", poručio je Božinović. Ističe kako policija u tom segmentu djelovanja ulaže pojačane napore, pri čemu su kriminalistička istraživanja sve intenzivnija, a rezultati sve vidljiviji. Smatra kako je "sadašnja propulzivna kampanja, a koju provode kriminalističke skupine, posljedica otvaranja komunikacije koje su zbog pandemije jedno vrijeme bile zatvorene".

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina. Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u zadnjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga. Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, "dark-weba", društvenih mreža te različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković. H
Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 6136 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, UMRLO 67 OSOBA

U OBŽ 262 novooboljelih, preminule tri osobe

JEDNOMJESEČNI ISTRAŽNI ZATVOR ZA VEKIĆA I SEKULIĆ

Od mita kupovali stanove i automobile, dio novca oročili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BROJNE MANIFESTACIJE I PROGRAMI

Adventiranje u Osijeku na Dan grada otvara premijer Plenković

2

U HRVATSKOJ COVIDOM ZARAŽENO NOVIH 5709 OSOBA, 68 UMRLO

OBŽ: U Respiracijskom centru 28 oboljelih, preminule su četiri osobe

3

ISTRAŽIVANJE ŠEST MJESECI NAKON IZBORA

Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku