Novosti
REZULTATI IZBORA U SLAVONIJI I BARANJI

HDZ-u u 4. i 5. izbornoj jedinici pripalo 14 saborskih mandata
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Anušić: HDZ će sastaviti vladu * Piletić: Očekujem da će predstavnici manjina podržati našu vladu

Vezani članci

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

Kao na parlamentarnim izborima prije četiri godine, i na ovima, održanima 17. travnja, za 11. saziv Sabora, pokazalo se da birači u dvije slavonske izborne jedinice, 4. i 5., najviše vjeruju HDZ-u i partnerima, kojima su dali polovinu mandata, odnosno od 28 mogućih čak 14.

Intenzivna kampanja


Sedam osvojenih mandata HDZ-a i partnera, odnosno polovina mogućih, potvrđuje činjenicu da su i dalje neprijeporni pobjednici ovih izbora u 4. izbornoj jedinici. Predvođeni potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Ivanom Anušićem, ponovno su osvojili više od 40 posto glasova ukupnog broja birača izborne jedinice. "HDZ-ova lista koju sam predvodio pobjednička je u 4. izbornoj jedinici", ocijenio je Anušić, izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatom na 55 posto obrađenih biračkih mjesta.

"Zasada imamo jedan mandat manje nego prije četiri četiri godine, ali znao sam da će izborna utakmica biti teška jer smo dobili dio Koprivničko-križevačke županije u našoj izbornoj jedinici. Da je kampanja trajala malo duže, uspio bih i sustavnije proći ‘novi‘ teritorij naše jedinice. U 14 dana prešao sam više od 6000 kilometara, kampanja je bila intenzivna, obišao sam gotovo svaki kutak 4. izborne jedinice", pojasnio je Anušić. Također je istaknuo da je tijekom kampanje govorio kako će angažman predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je svojim upletanjem u izborni proces kršio Ustav, naštetiti SDP-u, a pomoći HDZ-u i to se ostvarilo. HDZ će sastaviti vladu, na kraju je poručio nositelj liste HDZ-a i partnera Ivan Anušić.


Teritorijalna promjena četvrte izborne jedinice uoči ovih izbora išla je na ruku SDP-u, koji je zajedno s partnerima osvojio četiri mandata, za razliku od tri koja je imao 2020. godine. Naime, SDP je u gradu Koprivnici osvojio više od 50 posto ukupnih glasova, što potvrđuje da mu je ulazak dijela Koprivničko-križevačke županije u okrilje četvrte izborne jedinice umnogome pomogao za ovakav rezultat. Da nije bilo pomoći Podravaca, SDP bi bio i ispod katastrofalnog rezultata koji je ostvario 2020. godine.

Jedan mandat za Most s osvojenih 5,85 posto glasova s obrađenih 70 posto biračkih mjesta u 4. izbornoj jedinici sigurno je uspjeh za tu stranku, koja je na prošlim parlamentarnim izborima prešla prag, no nije joj bio naklonjen D‘Hondt, zbog čega je ostala bez mandata. Dva osvojena mandata Domovinskog pokreta lošiji je rezultat nego prije četiri godine, kada su imali tri mandata.

U petoj izbornoj jedinici HDZ predvođen ministrom rada Marinom Piletićem i ovaj je put održao visoku razinu potpore birača koju je stranka imala i na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Od ukupno 14 mandata HDZ-u je pripalo sedam, što je jedan manje nego na prošlim izborima. Jednak broj mandata kao i prije četiri godine u 5. izbornoj jedinici osvojili su SDP i Domovinski pokret. Jedan mandat ovaj put pripao je Mostu, koji je osvojio 8,04 posto glasova s obrađenih gotovo 80 posto biračkih mjesta.

Nitko nije zapostavljen


Nositelj liste HDZ-a u 5. izbornoj jedinici Marin Piletić, komentirajući izborne rezultate, koji su u tom trenutku pokazivali da HDZ osvaja 65 mjesta, istaknuo je kako postoji mogućnost i za još koji mandat. Moguću suradnju s Domovinskim pokretom nije želio komentirati. "S obzirom na to da je prebrojeno više od 40 posto glasačkih listića i na trenutnih 65 mandata koje je HDZ s partnerima preliminarno dobio, postoji mogućnost za još koji mandat više, a onda to mijenja postavke već sljedećeg dana", rekao je Piletić.


Potvrdio je da će HDZ u eventualnoj budućoj vladi nastaviti suradnju s dosadašnjim partnerima, posebice nacionalnim manjinama. "Sasvim sigurno očekujem da će sve nacionalne manjine podržati buduću vladu, koju će voditi Andrej Plenković i HDZ. Većina je članova DP-a bila u HDZ-u, kao i predsjednik te stranke Ivan Penava, koji je dobio mandat gradonačelnika Vukovara kao član HDZ-a. Nama je u interesu da nastavimo s regionalnim razvojem svih dijelova Hrvatske. Nitko u ovih osam godina nije zapostavljen, od Istre, sjevera, juga pa ni u Slavoniji. Svi oni koji žele pridonijeti takvoj politici, vjerujem da će naći prostora da podrže treću vladu Andreja Plenkovića i HDZ-a", poručio je Piletić.

U 4. izbornoj jedinici ove je srijede na izbore izišlo 59,04 posto birača, a izlaznost u 5. izbornoj jedinici iznosila je 53,71 posto. Valja napomenuti da su ti podatci rađeni prema neslužbenim rezultatima ostvarenim s 80 posto obrađenih izbornih mjesta.

Zanimljivo je da je Ivan Anušić kao nositelj HDZ-ove liste u 4. izbornoj jedinici i ovaj put osovojio više od 44 posto ukupno osvojenog broja glasova liste HDZ-a i njegovih partnera. S druge strane, nositelj SDP-ove liste Mišel Jakšić osvojio je četvrtinu glasova cijele liste, a u samoj Koprivnici lista SDP-a osvojila je 50 posto ukupnog broja glasova, što pokazuje koliki je to doprinos rezultatu SDP-a i partnera u 4. izbornoj jedinici.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a