Novosti
ZASTUPNICI ODGOVORILI NA PREMIJEROVE KRITIKE

Oporba bi opet isprike i izbore
Objavljeno 16. listopada, 2021.
Nakon što se premijer Andrej Plenković obrušio na oporbu zbog njihova napada na HDZ nakon presude za Fimi mediju, oporba je u petak ponovno uzvratila kritikama, tražeći ispriku i raspisivanje izbora.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je isprika minimum osobne odgovornosti, morala i poštenja. "Willy Brandt, kada se prije više od 50 godina ispričao, ispričao se za zločine režima zbog kojeg je morao pobjeći iz Njemačke. Pobjegao je da spasi živu glavu od nacista, ali se ispričao jer je imao morala i osjećao sram za ono što je Njemačka napravila. Minimum, ne samo Plenkovića, nego i Jandrokovića, Bačića i drugih koji su imali ulogu u onome što se događalo, bio bi da se ispričaju što su iz džepova građana izbili desetke milijuna kuna", poručio je Grbin. Kaže da se u zemljama demokracije u tim situacijama raspisuju izbori. "Gospodo iz HDZ-a, ako ste face, i ako ste uvjereni da se ovo na vas neće odraziti, raspišite izbore pa neka građani odluče tko je kriv, a tko nije", pozvao je.

Matko Kuzmanić (Klub socijaldemokrata) premijeru je poručio da su napravili "jako mudar potez, jer su točku o korupciji koja je trebala biti na dnevnom redu maknuli u drugi plan zato što bi se tada najviše pričalo baš o njima". Premijer se trenutačno bavi ‘spinanjem‘ javnosti tako da se odgovornost sa stranke koja je optužena za korupciju stavi u drugi plan, ističe. Nikola Grmoja (Most) kaže kako je sasvim jasno da je presuda za Fimi mediju držana u ladici mjesecima te pita zašto je objavljena uoči izbora Dobronića, a upućuje da se odgovor traži kod Marina Mrčele. Napominje da je s dnevnog reda maknuta točka Strategije borbe protiv korupcije, "vjerojatno zato što su znali dan objave presude za Fimi mediju". Urša Raukar Gamulin (Možemo) premijerove kritike oporbi komentira riječima da se Plenković prije toga nakon ovakve presude trebao ispričati građanima "zbog toga što su radili".

Jedini kome nisu zasmetala premijerova prozivanja je Zlatko Hasanbegović (DP). "To je njegov stil. Ja nisam uvrijeđena frajla i ne plačem kada mi netko nešto kaže. Plenković ima legitimno pravo reći što god želi, kao što svi ostali imaju pravo odgovoriti na njegove tvrdnje. Ne budimo mimoze i ne pretvarajmo ionako besplodan politički život koji se pretvorio u kaljužu i dosadnu politički korektnu baru", kazao je. H
Možda ste propustili...