Kultura
OTVOREN 13. MEĐUNARODNI FESTIVAL DIONIZ

U Đakovu stotinu studenata kazališnih akademija iz RH i Vojvodine
Objavljeno 9. listopada, 2021.

ĐAKOVO – Približno stotinu studenata četiri kazališne akademije iz Hrvatske i Vojvodine okupio je, nakon godinu dana stanke izazvane pandemijom koronavirusa, 13. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji je u Đakovu, u Centru za kulturu, otvoren u petak navečer.

Ove godine Dioniz se održava gotovo pola godine kasnije nego inače-  u ožujku, i u 13. izdanju nema tematsku odrednicu jer je organizatorima – Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te Gradu Đakovu, cilj bio okupiti se, održati se. Također, za razliku od prijašnjih godina kada je trajao i do tjedan dana, ove godine je u skraćenom formatu od dva dana. Svaka od sudionica izvodi po jednu predstavu u večernjem terminu, a prva predstava održana je odmah nakon otvorenja – Zagrebački pentagram, u izvedbi Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dvodnevni program čine i radionice, predavanja, a ove godine i predstavljanje Biblioteke Sterijinog pozorja. Iako ne sudjeluje sa studentima, u 13. Dioniz uključena je i ljubljanska umjetnička akademija sudjelovanjem jednog od najcjenjenijih redatelja Sebastijana Horvata, a i na ovom Dionizu kroz radionice sa studentima radi hrvatski poznati kazališni umjetnik Joško Ševo.

Prorektor za kulturu, umjetnost i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, red. prof. art. dr. Robert Raponja, u uvodu je rekao kako na 13. Dionizu sudjeluju Akademija umetnosti Novi Sad, Umjetnička akademija u Splitu, Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, te Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

– Nakon lanjske stanke, Dioniz ide dalje, a Grad Đakovo u tome mu je izvrstan domaćin. Edukativni je ovo festival, razmjena znanja i vještina, propitkivanje kazališta i mladih ljudi, rekao je Raponja. Podsjetio je na predpandemijske godine kada je na Dionizu gostovalo i desetak kazališnih akademija iz zemlje i Europe.

Prodekan za razvoj kulture i kreativne industrije osječke Akademija za umjetnost i kulturu, izv. Prof. art., Anđelko Mrkonjić, izrazio je nadu kako će i na 13. Dionizu do izražaja doći sva kreativna energija studenata.

Festival je otvorio gradonačelnik Đakova i izaslanik osječko-baranjskog župana Marin Mandarić, rekavši kako je Đakovo njegov ponosni domaćin.

Festival Dioniz bit će zatvoren u subotu, 9. listopada, navečer, u 21 sat, i to kazališnom predstavom Leonce i Lena, osječke Akademije, u Centru za kulturu. Osim u njemu, program Dioniza odvija se u prostorima Sklada i Kući Reichsmann. S.Župan

Možda ste propustili...

RADAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU KNJIGU

Svi imamo istu priču u cijeloj toj pandemiji

KAZALIŠTE OBERON KOPRIVNICA U SURADNJI S DJEČJIM KAZALIŠTEM BRANKA MIHALJEVIĆA

Danas praizvedba "Oblaka čvoraka"

KABINET GRAFIKE HAZU OBILJEŽAVA 700. GODIŠNJICU SMRTI DANTEA ALIGHIERIJA

Virtualna izložba i tiskana publikacija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

13. SUSRETI HRVATSKOGA DUHOVNOGA KNJIŽEVNOGA STVARALAŠTVA

Prva nagrada za Mirka Ćurića iz Đakova

2

"PUTOVANJA… SUSRETI… MOSTOVI…"

MLU Osijek: Otvorenje izložbe Petera Pierrea Weisza 9. prosinca 2021.

3

MANIFESTACIJA "PROSINAC U GRADU" U KAZALIŠTU VIROVITICA

"Smrt trgovačkog putnika" i obljetnica dvoje glumaca