Mozaik
VLADIMIR BAKARIĆ NA FESTIVALU DJEČJE KNJIGE U VINKOVCIMA

Poruka je da djeca ne trebaju ići na mjesta koja ne poznaju
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Predstavio je svoju novu knjigu "Totem straha 2 - Božićna pustolovina"

U sklopu ovogodišnjeg trećeg Festivala dječje knjige predstavljena je knjiga "Totem straha 2 - Božićna pustolovina" omiljenog vinkovačkog književnika Vladimira Bakarića, koji je član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade - Kluba prvih pisaca, inicijator utemeljenja i glavni urednik Biblioteke za djecu i mlade Grafiti Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.



Na predstavljanju knjige Bakarić je rekao kako se radnja odvija, kao i u prvoj knjizi, u Velikoj, a od likova koji se pojavljuju Indijanac i dva dječaka glavni su muški likovi te ženska ekipa koja dodatno zakomplicira priču.

- Pišući ovaj roman malo sam izišao iz nekih svojih okvira, pa sam se igrao i opisima i dijalozima, prikazom radnje s više strana, gledanjem iz ženskog kuta. Međutim, mogu reći da sam jako zadovoljan ovom knjigom. Što se tiče sadržaja, ne bih želio puno o tome, to bih prepustio čitateljima, ali mogu reći da se radnja događa naprijed, unatrag, paralelno i istovremeno na različitim mjestima. Je li ova knjiga doista moja najbolja knjiga za djecu do sada, kako ju sada vidim i osjećam, moći ću reći tek za neko vrijeme, ali ne sjećam se da sam ikada bio ovako sto posto zadovoljan kad je nešto izišlo jer uvijek postoji ono da se nešto moglo napraviti drukčije ili bolje, a sada mislim da je baš sve pogođeno. Poruka same knjige je da djeca ne trebaju ići na mjesta koja ne poznaju. Posebno sam ponosan što je moju prvu knjigu ‘‘Totem straha‘‘ Zaklada ‘‘Čujem, vjerujem i vidim‘‘ iz Zagreba prilagodila za potrebe slijepih i slabovidnih osoba - rekao je Bakarić.

Urednica knjige Ružica Pšihistal na promociju knjige uključila se preko videolinka te je nešto više rekla o samoj knjizi.

- Iza romana stoji dobra kompletna priča koja se može ispričati na različite načine. U svom pisanju Bakarić je koristio različite vremenske skokove. Mijenja lica iz prvog u treće lice, koristi sms komunikaciju te imamo jedan zanimljiv dodatak gdje on upućuje čitatelje da posegnu za njegovim drugim romanima. Knjiga se vrlo lagano čita, priča je ispričana na zanimljiv način i mislim da čitatelji mogu uživati u tim tehnikama pisanja, gdje imamo opise, dijaloge, strip, a istovremeno ne izgubiti nit priče - rekla je Pšihistal.

Sanja Beraković, književnica iz Osijeka, u knjizi je napisala Dodatak pod nazivom ‘‘Valjalo bi‘‘.

- Cijela biblioteka ‘‘Grafiti‘‘ unutar Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima jedan je povlašteni prostor i utočište pisanoj riječi za djecu i mlade, valjalo bi našu djecu poticati na čitanje. To su stvari koje se događaju spontano. Kad oni u svom životu i svojim cipelama u kojima hodaju i uza sve one obvezne lektire dođu u situaciju kada im je potrebna pomoć, utočište, neki povlašteni prostor, gdje oni mogu zamisliti likove i obogatiti sebe, knjige su jako važne. Vjerujem da je važno iznjedriti knjigu, pružiti joj priliku da ugleda svjetlo dana, približiti je čitateljima, ići među djecu i pričati im da je knjiga predivno utočište, vrhunska zabava - rekla je Beraković.

Prema riječima Vladimira Bakarića, ilustrator Dubravko Mataković napravio je naslovnicu knjige koja je ponajbolja od svih njegovih dječjih romana.

- Knjigu sam pročitao sa zadovoljstvom da bih mogao napraviti ilustracije. Najgori dio mi je pričati o svome radu, najbolje da pročitate knjigu, usput pogledajte ilustracije pa procijenite koliko je knjiga uistinu dobra. Malo mi je lakše bilo ilustrirati jer je ovo nastavak prve knjige, samo je drugo godišnje doba. Kako se radnja događa u Velikoj, morao sam neke stvari improvizirati, no kako postoji internet, sve se na kraju lijepo uklopilo. Ove dvije knjige razlikuju se od onih prijašnjih knjiga Vladimira Bakarića, jer su rađene više u nekom ‘‘stripovskom‘‘ stilu - rekao je Mataković.

Festival dječje knjige prigodnim riječima zatvorio je Mario Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije, sve je uvodno pozdravio dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a u glazbenom dijelu nastupio je Filip Matijević na gitari.



Mario Kokaj
radnja
NAPRIJED,

UNATRAG I

PARALELNO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike