Novosti
PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA:

Zbog umora i sami postajemo pacijenti
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) u četvrtak su održali prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu odakle su poručili da ne postoji plan Ministarstva zdravstva za bolji položaj sestara i tehničara te im se prijeti i prisiljava na cijepljenje protiv COVID-19. Upozorili su na probleme vezane uz neadekvatno plaćen prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž i rad izvan kompetencija.

"Trenutno ne vidimo kako će se u skorije vrijeme poboljšati stanje jer nema jasnog plana resornog ministarstva za boljitak hrvatskog sestrinstva. Svjesni smo svoje odgovornosti prema pacijentima, za koje se predano skrbimo. Nažalost, zbog svakodnevno prisutnog umora i stresa postajemo i sami pacijenti", upozorili su medicinske sestre i tehničari.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je sindikalni prosvjed legitiman, no u njemu nema mjesta manipuliranju činjenicama te ponovio kako nema prisile za cijepljenje. Rekao je kako je plaćanje prekovremenih sati riješeno dodatkom Kolektivnom ugovoru, a prije nekoliko dana i plaćanje zaostataka za prekovremene sate kroz komunikaciju sa sindikatima. Vezano uz cijepljenje, ponovio je kako nema prisile, ali da svatko tko radi s bolesnicima mora znati da može prenijeti bolest osobi o kojoj se brine. "Ako netko nije prebolio, ne želi se cijepiti i testirati, to će biti evidentirano u evidenciji u zdravstvenoj ustanovi i vrlo vjerojatno za to razdoblje neće dobiti naknadu za rad. Međutim, ne vjerujem da će postojati takvi ljudi", rekao je Beroš. H
Najčitanije iz rubrike