Mozaik
NEPUNIH 108 GODINA IM JE TEK

Jednojajčane blizanke iz Japana u knjizi rekorda
Objavljeno 22. rujna, 2021.

Prema podacima Guinnessove knjige rekorda, sestre iz Japana proglašene su najstarijim blizankama na svijetu, a imaju po 107 godina i 330 dana. Umeno Sumiyama i Koume Kodama oborile su prethodni rekord koji su dosad držale pokojne japanske blizanke Kin Narita i Gin Kanie koje su također navršile 107 godina. Kin je preminula u siječnju 2000., a Gin godinu dana poslije, 2001. godine.



Umeno i Koume rođene su 5. studenoga 1913. na otoku Shodoshimi u zapadnom Japanu, kao treća i četvrta od jedanaestero braće i sestara. Informacija je objavljena u ponedjeljak da bi se poklopila s Danom poštovanja prema starijim osobama - državnim praznikom u Japanu. U priopćenju Guinnessa od ponedjeljka stoji da su blizanke priznate kao nove nositeljice titule 1. rujna. Zbog pandemije koronavirusa sestrama je potvrda stigla u domove umirovljenika u različitim dijelovima Japana u kojima trenutačno žive. Umeno Sumiyama ima četvero djece, a Koume Kodama troje.

Blizanke su se razdvojile nakon završetka osnovne škole, kada su Kodamu poslali da radi kao sobarica u Oitu na južnome japanskom otoku Kyushu. Ondje se poslije udala, a Sumiyama je ostala na otoku, na kojemu je odrasla i ondje je zasnovala obitelj. Desetljećima zauzete vlastitim životima, sestre su se rijetko sastajale, sve dok nisu napunile 70 godina. Danas žive u odvojenim domovima umirovljenika. Prema podacima ministarstva zdravstva, oko 29 posto od 125 milijuna Japanaca, nacije s najduljim životnim vijekom u svijetu, ima 65 godina ili više. Otprilike 86.510 njih su stogodišnjaci od kojih je polovina ove godine napunila 100 godina. Najstarija osoba na svijetu je 118-godišnja Kane Tanaka iz Japana. H
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike