Mozaik
ODRŽAN URBAN FEST OSIJEK 2021.

Publika je uživala u dvije sjajne koncertne večeri
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Nastupili su Kuku$, Kandžija, Bad Copy, Gužva u 16-ercu, PipsChips&Videoclips...

Kao što je to bilo i prethodne dvije godine, unatoč organizacijskim izazovima prouzročenim pandemijom koronavirusa Urban Fest Osijek priredio je ljubiteljima urbane glazbe dva dana odličnog provoda na izmaku ljeta. Ovogodišnje izdanje popularnog glazbenog festivala, koji se u gradu na Dravi održava od 2004. godine, održano je u petak i subotu u dvorištu Stare pekare u Tvrđi, gdje su za dobru atmosferu bila zadužena kako renomirana tako i nešto manje poznata imena domaće i regionalne rap/trap i rock-scene, a u prostoru nekadašnjeg kluba Epic na svoje su došli i poklonici elektronske glazbe.

Sve je započelo nastupom mladog osječko-našičkog hip-hop/funk kolektiva Vanja i Nešvil funk, najpoznatijeg po pretprošlogodišnjem singlu "Kulenove seke", na čijem je čelu glazbenik i reper s pedigreom beatboxera Vanja Hrvoje Dražić, nakon kojih se na koncertni stage u dvorištu Stare pekare popeo Manda, još jedan mladi osječki reper, koji je sa svojim tvrdim, uličnim izričajem u kojem opisuje način života u kvartu, kao i prošle godine, imao još jedno zapaženo pojavljivanje na UFO-u. Bila je to dobra uvertira za kod mlađe publike izrazito popularne zagrebačke trapere Kuku$. Dobro poznati trojac Hilj$on Mandela, iso miki i Goca R.I.P. svoj su set započeli pjesmom "Najjači će ostat", te su u idućih nešto više od sat vremena redajući svoje hitove ("Napravit ću scenu", "Sve ili ništa", "Čujemo se poslije"...) pokazali zašto zaslužuju titulu urbanih legendi trapa na regionalnoj sceni koje nikad ne razočaravaju svoje vjerne obožavatelje. Atmosferu, koja je i dotad bila na visokom nivou, s energičnim izvedbama pjesama poput "Seljak", "Magična butra", "Đuro", "Crkva" i "Rokatiki" dodatno su podigli osječki reper sa zagrebačkom adresom Kandžija i njegov prateći sastav Gole žene, a prvi dan na glavnoj festivalskoj pozornici u svom su stilu zaključile legende urbane kulture i scene Balkana, Ajs Nigrutin i njegov kolega Timbe iz zajedničke hip-hop senzacije Bad Copy.

Subotnji dio programa otvorila je osječka punk-rock četvorka Igla i Ziherice, koja je nakon žestokog nastupa pozornicu prepustila osebujnoj kantautorici Aklei Neon. Tridesetrogodišnja Osječanka, pravim imenom Dorotea Zovko, predstavila je svoj specifičan izričaj koji karakteriziraju zarazni afroritam, melodični vokal i mantričke etnodionice, a kojim je tijekom posljednjih nekoliko godina pridobila pozornost publike i kritike. Uslijedio je nastup superiskusnih domaćih pankera, Gužve u 16-ercu, koja je okupljene raspjevala svojim hitovima kao što su "Vođa plemena", "Voljenje" i "Mene više nema". Osječanke i Osječani svih generacija zborno su otpjevali i "Na putu prema dole", "Htio bi da me voliš", "Narko", "Poštar lakog sna", "Sex u školi" te mnoge druge svima poznate pjesme iz bogatog kataloga legendarne zagrebačke grupe Pips, Chips & Videoclips. Frontmen Dubravko Ivaniš - na trenutke je mirno šetao binom, a na trenutke bio potpuno uživljen - i ostatak izvrsno usvirane ekipe ostvarili su snažnu međusobnu povezanost s publikom, koja ih je sa stagea ispratila ovacijama. Završnica večeri pripala je odličnom beogradskom post-punk/noise bendu Repetitor s četiri hvaljena studijska albuma te nizom europskih turneja i koncerata iza sebe. A kako to i priliči nekome koga se smatra jednom od najvećih koncertnih atrakcija u regiji, trio u sastavu Milena Milutinović (bubanj), Ana-Marija Cupin (bas) i Boris Vlastelica (gitara i vokal) atmosferu u dvorištu Stare pekare doveo je do samog vrhunca.

Na elektronskom stageu u nekadašnjem klubu Epic, koji se tijekom obje festivalske večeri odvijao paralelno s programom na koncertnoj pozornici, u petak su nastupila poznata i jaka imena drum and bass scene u Hrvatskoj - Kula, Logics, Leeks i Trapverse. Na oduševljenje ljubitelja plesne elektronike, stage je u subotu već tradicionalno preuzela TRAUM ekipa koju čine Insolate, Volster, Phrasal i Kolek3k.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike