Novosti
ISPUNJENI SVI UVJETI

Bez viza u SAD do kraja godine
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Odluka o ulasku Hrvatske u američki program izuzeća od viza trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine, dok bi hrvatski građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine, izvijestio je MUP. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se s predstavnicima SAD-a koji su od 12. do 18. rujna u evaluacijskom posjetu Hrvatskoj za ulazak u taj program.Božinović ističe kako je ovaj posjet vrlo važan trenutak u procesu pristupanja Programu izuzeća od viza te je izrazio zadovoljstvo intenzivnom suradnjom proteklih godina, koja je tu značajno pomogla. Vlada je posvećena ispunjavanju svih političkih, pravnih i sigurnosnih preduvjeta za pristupanje. Oni su uključivali i smanjenje stope odbijenih zahtjeva za vize na minimum te stvaranje uvjeta za bolju suradnju na području provođenja zakona između dviju zemalja, navode u MUP-u.

Dodaju da je RH 2019. dostavila odgovore na 176 stranica. Nakon njihove verifikacije, iz kojih je proizlazio bitan napredak glede sigurnosnih uvjeta, stopa odbijenih zahtjeva za vize spuštena je ispod 3 % u 2020., a ispunjavanje tog uvjeta godinama je predstavljalo velik izazov. Božinović je dodao da je Vlada RH istovremeno radila i na pristupanju Hrvatske Schengenu te da su ispunjeni svi preduvjeti. Božinović podsjeća da su Hrvatska i SAD zaključile važne međunarodne sporazume i dogovore usmjerene na poboljšanje sigurnosti i razmjenu podataka.

Nakon ovotjednog posjeta Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a State Departmentu podnijet će završno izvješće i prijedlog za donošenje konačne odluke o pristupanju RH američkom Programu izuzeća od viza. Članovi delegacije jasno su podcrtali da je zbog viđene spremnosti i opremljenosti hrvatske policije njihov raniji optimizam za ispunjavanjem uvjeta prerastao u zadovoljstvo, navode u MUP-u. H
Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ VIŠE OD TRI TISUĆE NOVIH SLUČAJEVA

U VSŽ umrla jedna, u OBŽ četiri osobe

PROIZVOĐAČI STRUJE OKRENULI SE MAZUTU I DIZELU

Cijene nafte opet su porasle prema 86 dolara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TREĆA I "BOOSTER" DOZA PROTIV COVID-19

Mobilni timovi cijepit će
u OBŽ-u na licu mjesta

2

POLICIJA EDUCIRA STARIJE OSOBE

Ne vjerujte svakoj priči, ne puštajte nepoznate u kuću

3

U HRVATSKOJ BROJ NOVOZARAŽENIH PREŠAO 3,5 TISUĆE

OBŽ: Umrle dvije osobe, 171 novi slučaj zaraze
VSŽ: 103 pozitivnih, jedna osoba umrla