Mozaik
100. GODIŠNJICA FRANCUSKOG INSTITUTA U HRVATSKOJ

"Rendez-Vous au Cinema" francuski filmovi prikazuju se i u slavonskim kinima
Objavljeno 18. rujna, 2021.

U čak 35 nezavisnih kina diljem Hrvatske održat će se od 17. rujna do 17. listopada ovogodišnji filmski rendez-vous, nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. U tom vremenu bit će prikazano šest višestruko nagrađivanih filmova koji su svojedobno privukli i veliki broj gledatelja u kinodvorane, a program je osmišljen povodom obilježavanja 100. godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreže) Alen Munitić izrazio je zadovoljstvo što se ove godine za sudjelovanje u programu Rendez-vous au cinéma odazvao rekordan broj kina, što smatra da je dokaz "kako kontinuitet rada definitivno postiže rezultate u razvoju publike".



- Sigurno se prikazivačima svidio i mali programski zaokret na suvremeni francuski film, a i dobra ljetna sezona pridonijela je da kina na otvorenom rade duže nego ikad, pa su se i oni uključili u program. Ja bih zahvalio i Francuskom institutu i HAVC-u na višegodišnjoj suradnji jer ovako kvalitetni programi su upravo potrebni kinima kako bi u ova vremena što više potaknuli gledatelje da se vrate u kina i nastave uživati u doživljaju gledanja kultnih naslova na velikom ekranu. A publiku diljem Hrvatske pozivam da posjete svoje najbliže kino i pronađu nešto za sebe među ovim višestruko nagrađivanim filmovima - rekao je Munitić.

U programu ovogodišnjega Rendez-vous au cinéma ljubitelji francuskog filma u Slatini moći će (ponovno) gledati svjetski poznatu komediju "Amelie" koju je režirao Jean-Pierre Jeunet, introspektivnu dramu "Skafander i leptir" Juliana Schnabela, krimi-komediju "Osam žena" Françoisa Ozona, animirani film "Avantura na Sjeveru" te ekološki dokumentarac "Sutra". U povodu smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda bit će prikazana romantična drama "Ludi Pierrot" Jean-Luca Godarda iz 1965. Francuski filmovi u Slatini će se prikazivati srijedom od 22. rujna do 6. listopada, a ostali kinematografi kreiraju program prema svojim mogućnostima. U nekim drugim kinima na programu se može naći i "Adelin život" redatelja Abdellatifa Kechichea iz 2013. te animirani film "Izgubio sam svoje tijelo" Jérémy Clapina.

Na području Slavonije u programu Rendez-vous au cinéma sudjeluju Kino 30. svibnja u Daruvaru, Dvorana Relković u Novoj Gradiški, Kino Slatina i Kino Urania u Osijeku. Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz partnerstvo s Animafestom Zagreb i Kinom Tuškanac. P. Žarković
Kino 30. svibnja u Daruvaru, Dvorana Relković u Novoj Gradiški, Kino Slatina i Kino Urania u Osijeku

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

Najčitanije iz rubrike