Novosti
VELIKI TJEDNI PORAST NOVOZARAŽENIH

Više od 420 osoba završilo je u bolnici
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Porastao broj novooboljelih u dobi od 10 do 19 godina, što se povezuje s početkom školske godine * Na respiratoru su 72 osobe

Hrvatska je ostala u crvenom na novoj karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) 14-dnevne incidencije zaraze koronavirusom. Cijela zemlja u crveno je ušla prošloga tjedna, što se i očekivalo s obzirom na porast broja novozaraženih.



U 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1369 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva sada ukupno 7643. Udjel novooboljelih u broju testiranih je 12,74 posto. Preminulo je devet osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 628 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Dan ranije, 15. rujna, na bolničkom liječenju bila su 603 pacijenta, a na respiratoru ih je bilo 64. Prije tjedan dana u bolnici su se liječila 554 pacijenata, od čega ih je na respiratoru bilo 58.

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade upozorio je da se u Hrvatskoj nastavlja rast broja novooboljelih i hospitaliziranih, a oboljeli dijele jednaku dijagnozu, ali i poražavajuću činjenicu da većina njih nije cijepljena. U proteklih tjedna dana više od 420 osoba moralo je ostati na bolničkom liječenju, njih više od 77 posto nije bilo cijepljeno, naveo je. "Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, to jako dobro znaju Englezi, Danci i Portugalci, koji su ostvarili visoku procijepljenost populacije i omogućili ukidanje najvećeg broja restrikcija te se vraćaju normalnom životu", poručio je Beroš.

Ministar je izvijestio da je porastao broj novooboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina, ona je sada izjednačena s novooboljelima u dobi od 30 do 39 godina, koji su bili najzastupljeniji u dnevnoj raspodjeli novih slučajeva COVID-a do 13. rujna. S obzirom na početak nove školske godine, visoku zaraznost delta-soja, kao i činjenici da su djeca najčešće asimptomatski nositelji virusa, Beroš je pozvao nastavno osoblje da se cijepi. S 15. rujna u Hrvatskoj je bar jednom dozom cijepljeno 52,38 posto odraslog stanovništva, za 49,17 posto odraslih cijepljenje je završeno. U zdravstvenom sektoru do sada je cijepljeno 84,16 posto liječnika i 62 posto medicinskih sestara te nešto više od 66 posto zdravstvenih suradnika.

Premijer Andrej Plenković također je upozorio na činjenicu da više od 80 posto novozaraženih nije bilo cijepljeno. Naveo je i da je 93 posto svih preminulih starije od 60 godina. "Apeliramo na sve one starije dobi da se cijepe i na taj način zaštite, jer su oni najizloženija skupina", rekao je premijer. O najavljenom korištenju COVID potvrda u zdravstvenim ustanovama predsjednik Vlade ističe da se radi o ispravnom putu, odgovornom i razumnom. Pozvao je one zdravstvene djelatnike koji to već nisu učinili da se cijepe, i ujedno im zahvalio na svemu što rade u ovoj epidemiji proteklih 18 mjeseci, pogotovo onima koji su bili na COVID odjelima. Najavio je da bi drugi korak uvođenja COVID potvrda bio u domovima za starije.



Dijana Pavlović
SAJMOVI U ZATVORENOM UZ POTVRDE
Nacionalni stožer civilne zaštite izmijenio je odluku o okupljanju kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja u zatvorenim prostorima uz uvjet da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju COVID potvrde. Novo je i da će se državljanima trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz turističkih razloga, odobriti ulazak uz predočenje potvrde o rezervaciji smještaja. I dalje moraju posjedovati negativan nalaz PCR testa ne stariji od 72 sata.