Novosti
DOGOVOR SABORSKE OPORBE

Škoro ostaje potpredsjednik
Objavljeno 16. rujna, 2021.
SDP-ov Arsen Bauk izjavio je u četvrtak, nakon oporbenog sastanka u Saboru, da do daljnjega na dužnosti potpredsjednika Sabora, kao status quo, ostaje onaj dosadašnji - Miroslav Škoro.

Bauk je novinarima izjavio kako u parlamentarnoj praksi postoji princip da najjači oporbeni klub ima jednog potpredsjednika Sabora, a drugi po snazi drugog potpredsjednika, ali i napomenuo kako je bila praksa od 2008. do 2011. da najjači oporbeni klub ima dva potpredsjednika iz oporbene kvote. S obzirom na to da nije razvidno koji je oporbeni klub drugi po snazi, jer i Domovinski pokret i Most imaju po osam zastupnika, što još dosad nije bio slučaj, istaknuo je kako je trenutačno opcija i da SDP kao najjači oporbeni klub ima dva potpredsjednika parlamenta. "Ali, nisam siguran da ćemo na kraju predložiti takvo rješenje, nego ćemo i dalje voditi razgovore s oporbom. Do tada je jedna vrsta statusa quo, pa će potpredsjednik Sabora ostati Miroslav Škoro. To nije sporno s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima lista koju je nosio dobila 16 zastupnika, kao i klubovi u kojima je bio ili je član", kazao je. "Mislim da u tih mjesec dana hrvatska demokracija neće patiti zbog toga što je Miroslav Škoro potpredsjednik Sabora", poručio je Bauk.

Novinari su ga pitali i kako tumači da je 18 SDP-ovih zastupnika zatražilo sazivanje sjednice Kluba, na što je rekao kako to smatra pokazateljem monolitnosti i jedinstva SDP-ova kluba. No, naglasio je, odluka koju su oni predložili - ostaju li izbačeni iz SDP-a Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak i dalje članovi Kluba ili ne - neće dobiti nijedan glas. "Oni koji su predložili tu odluku neće za nju glasovati, kao ni oni koji ju nisu predložili, i ta je priča besmislena", istaknuo je. Pojasnio je da četiri zastupnika traže da ih se izbaci iz Kluba, a oni žele biti dio Kluba. "Ta će odluka, čak i da se stavi na glasovanje, dobiti nula glasova", poručio je Bauk.Dodao je da su za nastalu situaciju pomalo zaslužna i statutarna pravila da Klub zastupnika već u dva mandata postaje "fan klub" bivšeg predsjednika stranke (Davor Bernardić), i da glumi oporbu sadašnjem predsjedniku (Peđa Grbin). "Nisam bio u oporbi onom predsjedniku, niti ću biti ovom predsjedniku, i to je moj stav od početka. Članovi SDP-a dužni su poštivati odluke tijela SDP-a u Saboru, a za sva druga pitanja koja se tiču unutarstranačkih odnosa postoji Iblerov trg, a ne Markov trg", naglasio je Bauk. H
Nije jasno koji je oporbeni klub drugi po snazi, jer i Domovinski pokret i Most imaju po osam zastupnika

Možda ste propustili...

PROSVJED RODITELJA ISPRED MINISTROVA DOMA

Beroš: Nasilje ne smije biti obrazac ponašanja

NOVI CENTAR ZA POSJETITELJE

Utvrda Medvedgrad otvara se 22. listopada

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA SOCIJALDEMOKRATA U SABORU

Birači su razočarani SDP-om bez sadržaja i u previranjima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 1301 NOVOZARAŽENI, 19 UMRLIH

OBŽ: Novopozitivnih 96, jedna osoba preminula

2

PRAVNA I SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANSTVA

Josip Đakić i peti je put izabran za čelnika Hvidre

3

ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje