Regija
CRVENI KRIŽ DIJELI HUMANITARNU POMOĆ

Podijelili 4500 paketa, do kraja godine topli obroci
Objavljeno 8. rujna, 2021.
Ukupna vrijednost paketa približno je milijun kuna, svaki je težak po 15 kilograma i sadrži ulje, brašno, šećer, mlijeko...
BELI MANASTIR



U tri akcije, u sklopu projekta "Zajedno za društvo jednakih mogućnosti II", koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), belomanastirsko je Gradsko društvo Crvenog križa podijelilo približno 4500 humanitarnih paketa.



Tijekom svake podjele najpotrebitiji su dobili po 1500 paketa, a nova tura krenula je u ponedjeljak.

- Ukupna vrijednost humanitarnih paketa približno je milijun kuna. Svaki je paket težak po 15 kilograma i sadrži namirnice poput ulja, brašna, riže, šećera, soli, tjestenine, ribljih konzervi, gotovih juha, mlijeka, graha i sličnih namirnica - kaže Damir Mendler, ravnatelj belomanastirskog GDCK-a, nastavljajući kako su paketi, osim u belomanastirskom sjedištu Crvenog križa, sukladno ranije objavljenom rasporedu, dijeljeni u baranjskim mjestima koja su u nadležnosti GD CK Beli Manastir (izuzev južnog dijela Baranje - općina Darda i Bilje, za čije se stanovništvo brine Općinsko društvo Crvenog križa Darda).

- Povratne informacije su odlične. Ljudi su zadovoljni darovanim paketima, a jedini se problem pojavljuje s cenzusom. U prvom smo dijelu krenuli s podjelom onima čija primanja ne prelaze 2700 kuna po obitelji, uz napomenu kako će sve skupa trajati dok ne podijelimo sve pakete. Prilikom posljednje podjele cenzus smo smanjili kako bi pomoć u spomenutim namirnicama dobili oni kojima je najviše potrebna - objašnjava Mendler, dodajući kako predstoji još jedna tura podjele paketa.

Humanitarne aktivnosti time nisu završene.

- Ne sjedimo prekriženih ruku. Nadamo se novom projektu "Zaželi" koji se odnosi na zapošljavanje većeg broja žena, a pri kraju smo s rješavanjem problema glede podjele toplih obroka onima koji su oni najpotrebniji. Podjela bi trebala zaživjeti za dva mjeseca, najkasnije do kraja godine. Najveći je problem u tome što naša zgrada nema gromobran (!), a kada se to riješi, uz još nekoliko sitnica, krenut ćemo s ovom aktivnošću, čiji smo inicijatori - kaže Mendler, naglašavajući kako bi tople obroke trebali razvoziti na bar 300-tinjak adresa diljem Baranje.

- U planu je nabava pet dostavnih vozila, preko leasinga, kao i zapošljavanje najmanje pet osoba koje bi bile angažirane u ovom dijelu naše buduće djelatnosti. Obroci će biti kuhani u osječkom Crvenom križu, a u Belom Manastiru će biti raspoređivani u porcije, koje također moramo kupiti. Kako bismo ovaj dio priče mogli realizirati, odluka je da štedimo svaku kunu - objašnjava Mendler.

O tome tko će imati pravo na besplatni topli obrok odlučivat će Centar za socijalnu skrb, a uz nadoplatu je moguća dostava onima ‘‘izvan novčanog limita‘‘, uz određenu nadoplatu.



Ivica Getto
kuhani obroci
NABAVIT ĆE PET VOZILA, POSAO ZA

PET OSOBA

nove podjele u suradnji s CK Darda
U suradnji s Općinskim društvom Crvenog križa Darda, belomanastirski će se CK javiti na novi FEAD natječaj, u sklopu kojega planiraju nabaviti približno 6000 humanitarnih paketa, sadržajem sličnih onima koji su do sada dijeljeni. Na području oba društva Crvenog križa, došli su do informacije njihovi predstavnici, u ovom je trenutku više od 5000 umirovljenika, od čega bar njih 3000 ima pravo na dodjelu paketa. Svemu treba dodati i korisnike pomoći Centra za socijalnu skrb. Novom bi podjelom trebali biti obuhvaćeni svi Baranjci kojima je pomoć potrebna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike