Ekonomija
OPG ALAN TURKALJ IZ ČAČINACA

Solarno navodnjavaju nasade ekolješnjaka
Objavljeno 4. kolovoza, 2021.

Alan Turkalj i supruga mu Danijela Vekić u Čačincima, gdje i žive, imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Uzgajaju ekološki lješnjak. Alanova priča počela je 2006. godine, kada je posadio prva četiri hektara. Država mu je dala potporu od 22.700 kuna po hektaru i startao je. Neki su ga tada čudno gledali, jer čemu kretati s lješnjacima, govorili su mu, kada div, tvrtka PP Orahovica, ima lješnjaka na stotine hektara. No, Alan je bio strpljiv i danas ima sedam hektara lješnjaka, od kojih tri natapa "solarnim navodnjavanjem", a navodnjavat će i preostala četiri. Trenutačno ima tri zaposlenika, uz sebe i suprugu Danijelu tu je još i jedan djelatnik. U budućnosti želi zaštitne mreže. Ima i rasadnik te kaže kako se na hektar može uzgojiti do 1300 kilograma lješnjaka te tvrdi kako lješnjaku najviše smeta vjetar, zbog kojega plodovi otpadaju kada ne treba, a ni kiša, jer mogu povući vlagu. U ovih 15 godina nasadi su samo jednom stradali zbog mraza. Alan je danas i kandidat Virovitičko-podravske županije za nagradu "Zlata vrijedan", svojevrsni hrvatski "agrooscar".



– Zadnjih šest godina ekološki proizvodimo lješnjake. Sve ih prodamo, najvećim dijelom na kućnom pragu, preko društvenih mreža. Kupci nam vjeruju, kažu da je kvaliteta iznimna, pa mi do lipnja prodamo i zadnje rezerve. Zahvalni smo europskim fondovima, koristili smo mjeru 6.3.1, a prošli smo i na podmjeru 6.2.1. Zahvalni smo Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije koji nam je pomogao u prijavi, a da nije bilo EU sredstava, puno opreme i mehanizacije koju smo nabavili, to ne bismo mogli – kaže Alan koji brine o lješnjacima, a supruga Danijela je "alfa i omega" za čišćenje i pakiranje.

U ovom se OPG-u uvijek jasno zna tko što radi kako bi se ostvario prinos od tri do pet kilograma po stablu. Radi se uglavnom o istarskom duguljastom i rimskom lješnjaku koji najbolje uspijevaju u ovom podneblju. Očekuje da će i ova godina biti plodna, jer lješnjak je već popunio ljusku, a početkom rujna počet će berba, i tada ne staju dok ne završe. Nemaju u tom razdoblju ni "svetka ni petka", jer lješnjak se mora pokupiti prije kiše.

– Ljeti smo među lješnjacima već od 6 do 10 sati, te poslijepodne. Ima tu mnogo posla, ali ako se taj posao voli, ništa nije teško. Mi volimo svoje lješnjake i čistimo ih kada treba, odnosno lješnjaci čekaju kupca u ljusci i tek se čiste kad je potrebno kako bi ostali kvalitetniji što duže. No, na ovom osebujnom imanju i OPG-u nije sve u lješnjacima, naime posadili su u Čačincima još jedno, za ovo podneblje neubobičajeno voće. Alan kaže kako je odluka pala posaditi kivi i naglašava kako je uspješno prezimio. Zanimljivo je i to što je s lješnjacima krenuo od nule prije 15 godina i uspio, pa tko zna, možda jednog dana postane prepoznatljivi Slavonac s najvećim uzgojem kivija, jer poznavajući Alana i njegovu upornost i radišnost, to bi se moglo i dogoditi. V. Grgurić
PRODALI SVE KOLIČINE EKOLJEŠNJAKA
Da OPG-u Turkalj i njegovu vlasniku Alanu dobro ide s ekoproizvodnjom lješnjaka govori i zanimljiv podatak, odnosno napis na stranici njihove društvene mreže pod nazivom ‘’Ekološki lješnjaci Turkalj’’. U postavljenoj objavi, između ostaloga, stoji: “Nemamo više lješnjaka za prodaju. Sve količine su prodane i nove očekujemo najesen. Zahvaljujemo svim kupcima, starima i novima. Nadam se da ćemo i ubuduće surađivati, a mi ćemo se potruditi da cijenom i kvalitetom opravdamo vaše povjerenje”. - Dosta nam lješnjaci idu za svatovske kolače, pa moram priznati da nas je prošla godina zbog znanih razloga malo okrznula, no ove je mnogo bolje. Isto tako, sve više se lješnjak jede, onako, grickaju ih kao bombone, i to donosi prodaju - zaključuje Alan Turkalj.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike