Crna kronika
NASTAVLJAJU SE POŽARI NA OTVORENOM

Paleći strnište, izazvao požar - pa dobio prijavu
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
S obzirom na to da slijedi još jedan toplinski val, vatrogasci upozoravaju građane na oprez jer se požari na otvorenom brzo šire

Nastavljaju se požari na otvorenom prostoru, kako u priobalju, tako i diljem Slavonije i Baranje. Iako se rijetko otkrije tko je kriv za takve požare, u četvrtak je jedan Slavonac dobio prijavu. Naime, u četvrtak oko 7.30 sati, na poljoprivrednoj površini strništu nedaleko od mjesta Požeški Brđani 75-godišnjak je zapalio strnište, a policija je protiv njega podnijela optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara. Istoga dana, oko 20 sati, nedaleko od mjesta Bankovci, zbog neutvrđenog razloga, došlo je do požara na otvorenom prostoru - poljoprivrednoj površini, u kojemu je gorjelo strnište nepoznatog vlasnika. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Požega oko 21 sat, kada je utvrđeno da je opožaren prostor od oko jednog hektara.



Neoprez


Istoga dana, u Osječko-baranjskoj županiji, vatrogasci iz Čepina i Vuke intervenirali su zbog požara strništa u Lipovcu Hrastinskom, dok su vatrogasci Kneževih Vinograda gasili požar suhe trave u svom mjestu.

- Požar otvorenog prostora izbio je na oranici između Lipovca i Koritne. Na intervenciju izlazimo sa tri vatrogasca i jednim vozilom, a u pripravnosti ostaju članovi DVD-a Čepin. Budući da je mjesto intervencije na području općine Vuka, putem Centra 112 tražimo da na intervenciju izađu i vatrogasci DVD-a Vuka. Površina zahvaćena požarom je oko 500 kvadratnih metara, a požar je potpuno ugašen kroz 20-ak minuta - doznajemo iz Javne vatrogasne postrojbe Čepin. Samo dan prije, u srijedu u 12.38 sati Javna vatrogasna postrojba Osijek zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Lug. Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od 200 hektara. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP-a Osijek i DVD-a Bilje. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 15.58 sati.

S obzirom na to da, prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda, slijedi još jedan toplinski val, vatrogasci upozoravaju građane, ponajprije u priobalju, na dodatan oprez, no isto vrijedi i za kontinent.

Apel vatrogasaca


- Apeliramo na građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru, a da oko svojih kućanstava na vrijeme uklone zapaljiv materijal jer je objekt lakše obraniti ako je okoliš pripremljen. Izbjegavajte udisati produkte dima jer već nakon kratkog izlaganja osoba gubi svijest. Napominjemo i kako se požar izrazito brzo širi u čamcima i kamp-prikolicama, stoga ih odmah napustite ako požar ne možete ugasiti priručnim sredstvima za gašenje. Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje požara tako što se približavate mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali ili snimali vatrogasnu intervenciju. Ako primijetite dim ili požar, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 - poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice iz koje napominju kako požari na otvorenom prostoru, uz izazivanje štete u prirodi, troše i znatne resurse vatrogasnih postrojbi.


Sandra Lacić
trošenje resursa
IZAZIVANJE ŠTETE U PRIRODI

Visoke novčane i zatvorske kazne
Za ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. "Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom i do pet godina" - upozoravaju vatrogasci

Najčitanije iz rubrike