Mozaik
TELEGRAPH SPORTS BOOK AWARD

Lukina "Moja igra" u utrci za britansku književnu nagradu
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
U ovogodišnjoj je konkurenciji još samo 5 knjiga uključujući autobiografije van Bastena i Wengera

Autobiografija Luke Modrića "Moja igra", pisana u koautorstvu sa sportskim novinarom Robertom Matteonijem, uvrštena je u najuži izbor za britansku književnu nagradu Telegraph Sports Book Award, u kategoriji međunarodne sportske autobiografije, izvijestila je Hermes naklada.



Luka Modrić ušao je u nogometnu povijest kada je 2018. osvojio ono što nitko prije njega nije: sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini - Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D‘Or. Prije toga je, ističe nakladnik, kao kapetan i najbolji igrač odveo je Vatrene do srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i učinio sve nas dijelom povijesti. Ovaj samozatajni nogometaš, koji se na svom putu od djetinjstva u izbjeglištvu do svjetskog nogometnog vrha kontinuirano suočavao sa sumnjama i nepovjerenjem, osvojenim trofejima s Realom i reprezentacijom zauvijek se upisao u panteon pobjednika. Poznat kao čovjek od malo riječi, u svojoj životnoj ispovijesti "Moja igra", koju potpisuje zajedno s istaknutim sportskim novinarom Robertom Matteonijem, Luka prvi put otkriva brojne nepoznate detalje iz svog djetinjstva, opisuje nogometne početke, razotkriva pozadinu svih ključnih trenutaka u Dinamu, Tottenhamu i Real Madridu, te donosi osobni pogled na vrhunac svoje karijere - dramatičan put do spektakularnog finala u Rusiji, dodaje se u priopćenju.

Objavljena 2019. u izdanju Hermes naklade, knjiga je prevedena na 19 svjetskih jezika te je postala veliki bestseler, s prodanih više od 100 tisuća primjeraka u svijetu, a odjeljci iz autobiografije uvršteni su i u udžbenike hrvatskoga jezika za 4., 7. i 8. razred osnovne škole. Na engleskom jeziku u prijevodu Tomislava Kuzmanovića objavio ju je 2020. jedan od vodećih britanskih izdavača Bloomsbury.

Ova nagrada pod pokroviteljstvom uglednih britanskih dnevnih novina The Telegraph dodjeljuje se od 2003. za najbolje knjige iz svijeta sporta u nekoliko kategorija, a ocjenjivački žiri čine sportski novinari, stručnjaci, komentatori kao i profesionalni sportaši te poznate osobe iz kulture. Osim žirija o pobjedniku odlučuje i publika koja će uskoro imati priliku glasati za svog favorita putem online obrasca, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena. U ovogodišnjoj je konkurenciji za tu prestižnu nagradu, uz izdanje Modrićeve autobiografije na engleskom jeziku, još samo pet knjiga – uključujući autobiografije Marca van Bastena i Arsenea Wengera, a ime laureata bit će objavljeno 20. rujna.



Tanja Kvorka
Odjeljci iz autobiografije uvršteni su i u udžbenike hrvatskoga jezika za 4., 7. i 8. razred osnovne škole

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike