Novosti
PREŽIVJELI PUTNICI POLAKO NAPUŠTAJU HRVATSKU

Vozač autobusa ostaje u istražnom zatvoru 30 dana
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

Pedesetdvogodišnjem vozaču autobusa s Kosova, u kojemu je poginulo 10, a ozlijeđeno 45 osoba na autocesti kod Slavonskog Broda, Mile Soldo, sudac istrage Županijskog suda Slavonski Brod, odredio je pritvor u roku od 30 dana na prijedlog državnog odvjetništva.



"Osuđeniku je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega jer je okrivljenik državljanin Republike Kosovo. Hrvatska s Kosovom ima dogovor o suradnji u kaznenim stvarima, međutim, tim ugovorom nije predviđeno izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona. Dakle, to je onaj posebni razlog zbog kojeg je sud okrivljeniku odredio istražni zatvor. Postupak će se voditi u Hrvatskoj, međutim, prema sporazumu između dvije države, postoji mogućnost da se postupak vodi i u Republici Kosovo, no za takvu odluku potrebna je suglasnost obje države", rekao je Soldo. Kako je dalje naveo, obrana vozača može zatražiti da se postupak vodi na Kosovu, ali opet prijedlog za ustupanje predmeta mora doći od neke od dviju država, a ne od obrane. Također, takav prijedlog obrane ne obvezuje sud da po njemu postupi.

Nakon što je državni odvjetnik u utorak prijepodne najavio da će predložiti ispitivanje nekoliko svjedoka koji su bili u autobusu na okolnosti nastanka prometne nesreće, njih petero je došlo na slavonskobrodski Županijski sud. Sudac istrage pojasnio je da je dokazno ročište hitno i moralo se obaviti odmah jer su svjedoci u večernjim satima trebali napustiti Hrvatsku. Ako bi se organiziralo kasnije svjedočenje, moralo bi ih se na njega pozivati s Kosova, iz Njemačke ili već gdje budu.

Igor Cviška, odvjetnik kojeg je angažirala obitelj pritvorenog vozača s Kosova, izjavio je da vozač ni u jednom trenutku nije rekao da je zaspao, iako se takva informacija pojavila u medijima, odnosno da je vozač kazao policiji da je "na trenutak zaspao" u vrijeme vožnje.

"Njemu je žao što se sve to dogodilo. Dalje ćemo sve vidjeti", rekao je odvjetnik 52-godišnjaka i dodao kako mu je vozač rekao što se dogodilo, no da o tome ne može govoriti. Odvjetnik Cviška rekao je da će vozača braniti i zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Podsjetimo, nakon ispitivanja u Županijskom odvjetništvu u Slavonskom Brodu vozač je osumnjičen da je kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, u nedjelju oko 6.15 na autocetsi A3 kod mjesta Sibinj, počinio u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom. Vozač se, smatra odvjetništvo, nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane. Tom je prilikom došlo do izlijetanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba, a još je više osoba zadobilo ozljede, teške ozljede ili teške ozljede opasne za život.

U slavonskobrodskoj bolnici u utorak je bilo još 15 teško ozlijeđenih putnika. Među njima su i dvije životno ugrožene osobe. Zamjenik ravnatelja slavonskobrodske bolnice Boris Hrečkovski novinarima je potvrdio da kod njih nisu zabilježena pogoršanja zdravstvenog stanja. Putnici koji su dovedeni na sud da bi svjedočili bili su vidljivo iscrpljeni, a jednoj ženi bila je potrebna pomoć da uđe u zgradu suda. Prijevoz putnika čarter-letom do Kosova bio je predviđen za utorak u 21 sat iz Zračne luke Osijek. Dio putnika već je uz pomoć rodbine i prijatelja napustio Hrvatsku. Nakon prometne nesreće od 69 osoba koje su bile u autobusu liječničku pomoć trebale su 44 osobe.



Sandra Lacić
U rješenju o istrazi bit će zatraženo detaljno vještačenje autobusa u kojemu je poginulo 10 osoba

Najčitanije iz rubrike