Kultura
KONCERT NA 72. DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Ovacije za Juliju Ležnjevu i La Voce Strumentale
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
U sklopu glazbenog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju Kneževa dvora veličanstven koncert održala je jedna od vodećih umjetnica svoje generacije, mlada ruska sopranistica Julija Ležnjeva s ansamblom La Voce Strumentale pod vodstvom violinista i dirigenta Dmitryja Sinkovskog i s lutnjistom Lucom Piancom te izvodeći probran repertoar djela najistaknutijih opernih skladatelja 18. stoljeća nadmašila očekivanja publike. Očarana domaća i strana publika u Kneževu dvoru svaki je glazbeni komad popratila gorljivim pljeskom, uživajući u bravuroznoj vokalnoj izvedbi izvrsne Ležnjeve koja je gotovo anđeoski blistala, te u majstorskom muziciranju savršeno skladnog ansambla La Voce Instrumentale, odnosno violinistica Marije Krestinskaye i Elene Davidove, violistice Meri Skejic Drobac, Igora Bobovicha na violončelu, Leonida Bakulina na kontrabasu i Elizavete Miller na čembalu uz Lucu Piancu koji je na lutnji besprijekorno ostvarivao bistre i živopisne timbre. Živahno komunicirajući s publikom i ansamblom, Dmitry Sinkovsky sjajno je svojom poletnošću i razigranošću komplimentirao nježnu, ali intenzivno dramatičnu Ležnjevu, kasnije čak i zapjevavši uz nju na sveopće oduševljenje čitavog Dvora koje je iznenadio i zadivio svojim kontratenorom. Ne čudi stoga dugi, višeminutni aplauz na kraju, popraćen ovacijama, kada je publika ustala u zahvalu i za nagradu glazbenicima na neponovljivoj večeri. Ni glazbenici, a ni publika nisu željeli da ova jedinstveno čarobna večer završi, pa su Ležnjevu, Sinkovskog i La Voce Strumentale čak četiri puta gromoglasnim pljeskom pozivali na bis.

Oživio je tako na tri sata sav sjaj veličanstvenog 18. stoljeća kroz pomno probran program: Telemannov "Koncert za gospodina Pisendela", arija "Poput broda usred valovita mora" iz Porporine opere "Siface", arija Volumnije "Senza di te" iz Graunova "Koriolana", Vivaldijev "Koncert za lutnju, gudače i baso continuo u D-duru" s Lucom Piancom na lutnji i dvije arije iz opera "Bajazet", Richterov "Adagio" i "Fuga u g-molu", zatim još jedna Vivaldijeva arija, iz opere "Heraklo na Termodonu", pa Händelova "Misao što je neprijateljica miru" iz oratorija "Trijumf Vremena i Trezvenosti" itd.

Sljedeći koncert na rasporedu je već u četvrtak, 29. srpnja, kada u atriju Kneževa dvora nastupa Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Ivana Huta i s violinisticom Evom Šulić, koja će s ansamblom izvesti Četiri godišnja doba Buenos Airesa Ástora Piazzolle. T.K.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike