Kultura
MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Stručno vodstvo izložbe Žeravića
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Muzej likovnih umjetnosti poziva sve zainteresirane na stručno vodstvo kroz postav izložbe budimskog slikara Matije Žeravića, u četvrtak, 22. srpnja, u 19 sati. Izložba je prenesena iz Gradskog muzeja Subotica s kojim MLU duži niz godina bilježi suradnju u razmjeni izložbenog programa. Autorica izložbe je Zsuzsanna Korhecz Papp, restauratorica i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Subotica, čiji je dugogodišnji rad na istraživanju lika i djela Žeravića rezultirao izložbom kojom su prvi put objedinjeni i prezentirani život i djelo ovog kasnobaroknog slikara hrvatskog podrijetla s budimskom adresom. Djelovanje Žeravića obilježilo je slikarstvo kasnoga baroka franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana.

Rođen je u Budimu, gdje provodi cijeli život, u obitelji oca Hrvata, krojača Grgura Žeravića. Dio Budima u kojem su živjeli bio je dominantno naseljen slavenskim stanovništvom pod dušobrižništvom bosanskih franjevaca, lokalno zvanih Illyri. Matija Žeravić za njihovu crkvu Rana sv. Franje naslikao je jednu oltarnu palu, a koliko je lokalno bio cijenjen svjedoči i njegov grob u istoj crkvi s hvalospjevnim epitafom. Njegovu vrlo produktivnu djelatnost autorica izložbe konačno okuplja na jednome mjestu; njime se u struci uopće malo tko bavio, a ako i jest slabe su bile mogućnosti pronalaska paralela i objedinjavanja opusa. Razlog tomu je raspršenost njegovih djela u Mađarskoj, Baranji, Slavoniji i Vojvodini te činjenica da znatan dio njegova opusa nije sačuvan. T.K.
DESETAK DJELA ŠTAFELAJNOG SLIKARSTVA
Kao mladi slikar prvo radi u suradnji s drugim majstorima, u prvom redu sa S. Stettnerom i I. Gultzom, potom J.Alberthauserom, C. Landtrachtingerom i J.F. Schulzom. Izložbom u MLU-u prezentirano je desetak Žeravićevih djela štafelajnog slikarstva iz Osijeka, Sombora, Livna, Dunaföldvára i Budimpešte, kojima su pridruženi prikazi njegovih zidnih oslika kaštela Ráday u Pécelu i crkvi bosanskih franjevaca u Budimpešti. Dodatni doprinos poznavanju Žeravićeva opusa dao je i segment o restauraciji pojedinih slika koju je radila autorica izložbe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike