Mozaik
ODRŽANO 47. MIHOLJAČKO SIJELO

Orila se pjesma folkloraša i mirisala su starinska jela
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
U nedjelju je na ljetnoj pozornici kod Dvorca Mailath održan veliki svečani mimohod

Protekli vikend Donji Miholjac zamirisao je zamamnim mirisima hrane i zabljesnuo svekolikim bogatstvom tradicijskog ruha i tekstilnog rukotvorstva, a posebna atrakcija bile su prelijepe narodne nošnje.



Uistinu je bilo milina biti u perivoju Prandau-Mailath na ovogodišnjoj, trodnevnoj, 47. zaredom turističko-gastronomskoj i folklornoj manifestaciji "Miholjačko sijelo‘‘. Za organizaciju se i ove godine pobrinuo Grad Donji Miholjac zajedno s Turističkom zajednicom i KUD-om Matija Gubec, koji je bio nositelj nedjeljne smotre folklora.

U svečanom mimohodu i na ljetnoj pozornici kod Dvorca Mailath svoje običaje zavičaja kroz pjesmu i ples pokazali su domaćini, KUD Matija Gubec, KUD Strahoninec, HKUD Biseri Slavonije Beničanci, KUD Virovitica, KUD Slavonac Podravska Moslavina, KUD Josip Čoklić Rakitovica, KUU Franjo Ebling Sveti Đurađ, KUD Sveta Ana Radikovci te KUD Mura Mursko Središće.

- Miholjačko sijelo živi već 47 godina i svake godine okuplja brojna društva s više od tisuću sudionika. Naš grad već gotovo pola stoljeća pjesmom i čuvanjem narodnih običaja njeguje bogatstvo folklora. Čuva ostavštinu naših starih koju su nam punog povjerenja darovali, tražeći da nikada ne zaboravimo svoje početke, svoje korijene i svoju slavonsku grudu - rekao je gradonačelnik Goran Aladić.


Svoje zadovoljstvo viđenim istaknuo je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić, podupiratelj slavonske baštine.

- Lijepo je što ste se okupili u ovako velikom broju, a posebno je važno čuvati kulturu, baštinu i tradiciju naše Slavonije. Sve čestitke vrijednim organizatorima na upornosti I ljubavi prema tradiciji koju ovdje gajite. Bez te ljubavi ne bi u Donjem Miholjcu bilo ni ove smotre folklora - rekao je dožupan Miletić. Svečanosti otvorenja smotre folklora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Donjeg Miholjca Dražen Trcović i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Uz folklorni program posjetitelji su mogli uživati i u šarolikoj ponudi slanih i slatkih jela te autohtonih proizvoda. Održana je, naime, prezentacija starinskih jela te tradicionalnih zanata i običaja pod nazivom ‘‘Slavonija u zjenici oka‘‘ na kojoj je deset KUD-ova i udruga žena predstavilo slana i slatka jela. Ovom prigodom jela je kušao i ocjenjivao jedan od najpoznatijih kuhara u Hrvatskoj Tomislav Špiček. Za najbolje slano jelo nagradu je osvojio HKUD Biseri Slavonije iz Beničanaca za šterc ili granatirmarš (tijesto s krumpirom). Za najbolju slasticu nagradu je dobio KUD Josip Čoklić iz Rakitovice za šokačku pletenicu. Dodijeljena je i nagrada za najbolji proizvod/suvenir, a dobila ju je Udruga žena Ruže iz Viljeva za sok od višanja. One su na svom štandu nudile i sok od bazge, med od maslačka, seljačku zimnicu, džemove i pekmeze.

- Nismo očekivale da će nas Špiček nagraditi. Drago nam je što je prepoznao da je sve pripremljeno na starinski način, bez modernih dodataka, ali uz puno ljubavi, volje i truda. Pekmez pečemo od sedam navečer pa do jedan sat u noći. Nije nam teško - rekla je predsjednica viljevačke Udruge žena Ruže, Katarina Begović. Nagradu za najbolju prezentaciju tradicionalnih zanata dobila je udruga Rukotvorine iz Zdenaca za prikaz obrade lana.


Atraktivna slavonska ponuda starinskih jela oduševila je omiljenog chefa Tomislava Špičeka.



- Žene su se jako potrudile. Ponuda je bila ugodna oku i nepcima. Tradicija me uvijek oduševljava. Ovo je nešto što se ne može svagdje jesti u Hrvatskoj, ni u jednom restoranu. Doista sam počašćen ulogom ocjenjivača, ali i gostoljubivošću. Prvi put sam u Donjem Miholjcu i baš mi je lijepo - rekao nam je Tomisav Špiček, koji je došao u pratnji kćerke Paule.



Snježana Fridl
Možda ste propustili...

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike