Kultura
ZAPOČELO 67. SPLITSKO LJETO

Otvorenje uz operu "Cavalleria rusticana"
Objavljeno 16. srpnja, 2021.
Na Peristilu je počelo 67. Splitsko ljeto, a festival je otvorenim proglasio splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Festivalsku zastavu podignuli su mladi glumci HNK Split Katarina Romac, Ana-Marija Veselčić, Monika Vuco i Luka Čerjan. Stihovima iz "Judite" Marka Marulića, prvoga umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskom jeziku, čija se 500. obljetnica prvoga izdanja obilježava ove godine, publici se na početku ceremonije otvorenja obratila glumica splitskog HNK Katarina Romac. Na otvorenju su u ime predsjednika Republike bili posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izvedena je prva festivalska premijera, opera Pietra Mascagnija "Cavalleria rusticana, jednočinka koja je u Rimu praizvedena 1890. te je zabilježila golem trijumf u povijesti operne umjetnosti. Operom je ravnao maestro Ivo Lipanović, redateljica je Jelena Bosančić, a uz Orkestar i Zbor HNK Split nastupili su Kristina Kolar, Max Jota, Antonija Teskera i dr.

Bogati će program ovogodišnjeg Ljeta, osim drame, baleta i opere, imati i izložbe, koncerte, predstavljanje knjige, kao i zbirke haiku pjesama, te šanson kabaret. U koprodukciji Splitskog ljeta i producentske kuće Tonika u Galeriji Meštrović će biti praizvedena prva pop-misa u svijetu, "Misa Mediterana" Tončija i Hane Huljić.

U dramskom programu gostovat će HNK iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Varaždina, te će tako započeti realizacija početkom svibnja potpisanog sporazuma o suradnji među nacionalnim kazalištima. H
ŠESTAN: FESTIVAL BOGATIJI NEGO 2020.
Ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan poručio je kako se nada da će biti onako jaki i pametni kao i prošle godine, s tim da sada imaju određeni broj cijepljenih posjetitelja i ansambla, pa bi rizik trebao biti puno manji nego prošle sezone. Podsjetio je da je ove godine program bogatiji nego prošle godine, te naglasio kako je Splitsko ljeto po broju izvedbi i po raznovrsnosti žanrova najjači i najveći festival u ovom dijelu Europe.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike