Novosti
DAN SJEĆANJA NA JADOVNO

Zatražena zabrana pozdrava "ZDS"
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus u četvrtak je u povodu Dana sjećanja na Jadovno 1941. zatražio zabranu ustaškog znakovlja i negiranja ustaških zločina. "Na ovom mjestu tražim u ime tisuća i tisuća onih koji su pod poklikom ‘za dom spremni‘ završili svoj život ovdje i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i znakovlja, kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracijskih sabirnih i logora smrti", rekao je Kraus na obilježavanju.

Komemoracija se održala u povodu 80. godišnjice formiranja logorskog kompleksa Gospić-Jadovno-Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru NDH. Jadovno je bilo središnji velebitski dio tog logora, koji je prethodio užasima Jasenovca. "Strašna bi bila i pomisao da se NDH 1941. lakše rješavala svojih Srba, Židova, Roma i komunista nego što se Republika Hrvatska 2021. rješava zaborava njihova stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizira ‘za dom spremni‘", rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. U svom se govoru zapitao zašto je nekome stalo da jedan od "najsramnijih pozdrava i izraza domoljublja u hrvatskoj povijesti" nikako da izgubi svoje građansko pravo - pravo službene i javne upotrebe.

Izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić poručio je da upravo onako kako i on radi na "pomirenju i ozdravljenju nakon ratnog raspada zajedničke države i strahota koje smo u tim ratovima doživjeli" moramo graditi politiku pomirenja i kada su posrijedi strahote Drugog svjetskog rata, a posebno strahote Jadovna i Paga.

Ustaški logor Gospić-Jadovno-Pag formiran je od 18. do 24. lipnja 1941. na području Čačića dolca, a zatočenici su bili u najvećem broju Srbi, potom Židovi i u manjem broju Hrvati komunisti, dovođeni s područja cijele NDH. Logorski kompleks raspušten je nakon 55 dana, oko 22. kolovoza 1941., na zahtjev talijanskih okupacijskih vlasti, koje su se s jedne strane plašile širenja pobune među lokalnim stanovništvom, a s druge su strane u tome vidjele priliku za reokupaciju tog teritorija. To je privremeno spasilo više od 3000 zatočenika s Paga, iz Stupačinova i Gospića, jer su transportirani u Jastrebarsko, a nakon toga u Jasenovac, gdje ih je velik broj stradao. H
Možda ste propustili...