Mozaik
DRUGI SUSRETI FOTOKLUBOVA SLAVONIJE I BARANJE

Susreti oplemenjuju rad
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Govorilo se o problematici bavljenja fotografijom, o digitalnoj fotografiji, izložbama

Foto-videoklub Slatina uspješno je organizirao drugu manifestaciju pod nazivom Susreti fotoklubova Slavonije i Baranje. Prva je održana 26. siječnja prošle godine, prije svih nevolja i ograničenja kretanja zbog koronavirusa, a upravo zbog te pandemije vremenski razmak do održavanja druge nešto je produljen. Osim organizatora, na prvim susretima bili su članovi Fotokluba Kadar iz Slavonskog Broda i Fotokluba F4 iz Nove Gradiške, a ove godine broj klubova sudionika izmijenjen je i povećan.


Naime, na druge susrete odazvalo se dvadesetak članova Fotokluba Osijek, Fotokluba Kadar iz Slavonskog Broda i Fotokluba Vinkovci. Pozdravila ih je predsjednica FVK-a Slatina Nikolina Tomić, s kojom su ljubitelji fotografije iz tri najveća slavonska grada obišli, razgledali i svojim fotoaparatima ovjekovječili motive nekoliko najljepših destinacija u gradu. Posjetili su tako župnu crkvu sv. Josipa, prelijepu građevinu izgrađenu i uređenu u novogotičkom slogu, koja je 2013. proslavila sto godina od posvećenja, a prije dvije godine i sto godina od osnivanja Župe sv. Josipa. Osim vjerskih obreda, zbog izuzetne ljepote i prikladnosti u tom se zdanju održavaju i značajna kulturna događanja, u prvom redu koncerti Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, a divljenje izaziva i jedinstveni perivoj s postajama križnog puta oko crkve.

Ispred crkve i zgrade Gradske uprave nalazi se Park 136. slatinske brigade sa spomenikom akademskog kipara Viktora Libla postrojbi Hrvatske vojske po kojoj je dobio ime i glazbenim paviljonom, a slavonski fotografi obišli su i središnji gradski trg s fontanom. Zabilježeni su i motivi lijepo uređenog okoliša Industrijsko-obrtničke škole, a posebno oduševljenje izazvao je novouređeni kompleks EPIcentra Sequoia Slatina. Tu je dobrodošlicu slavonskim fotografima poželio gradonačelnik Denis Ostrošić, pa je uz jedinstveno i zaštićeno stablo mamutovca sekvoje, najpoznatijega brenda grada Slatine, nastala zajednička fotografija za povijest.

U dvorani posjetiteljskog centra EPIcentra Sequoia član FK-a Osijek Zlatko Balentić održao je predavanje pod nazivom Kako gledati fotografiju, a bio je to uvod u okrugli stol na kojemu je bilo riječi o problematici bavljenja fotografijom, o digitalnoj fotografiji, izložbama, mogućnostima napredovanja, uspjesima i nagradama. Jedinstveni je zaključak da su ovakvi susreti korisni, da su svima koji se bave fotografijom dobrodošli jer upoznaju nove ideje i jer imaju mogućnost razmjene iskustava, što je i cilj susreta.

– Ovakva druženja iznimno su nam važna, ne samo zbog razmjene iskustava već i stjecanja novih prijateljstava kroz koja dobivamo i nove ideje koje oplemenjuju naš rad. I ovi su susreti urodili novim suradnjama. Budući da je Slatina oduševila naše goste, odlučili smo da Foto-videoklub Slatina ostane trajni organizator susreta klubova Slavonije i Baranje, tako da ćemo definitivno nastaviti ovu suradnju – rekla je predsjednica Nikolina Tomić, uz najavu novih susreta i izložbe fotografija koja je u pripremi.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike