Sport
VATRENI BEZ PRAVOG ŽARA

Nema ideje i ubojitosti: Perišić spasitelj, zabio pogodak i ostavio nam nadu u drugi krug
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Hrvatska nije bila uvjerljiva, a i nakon remija s Česima možemo dalje

Puno obećanja, a na kraju opet "šipak". Hrvatska nije uspjela svladati Češku. I ne samo da ju nije uspjela pobijediti, već nije bila sposobna ni pritisnuti kako treba, pa na koncu moramo biti zadovoljni i tim jednim bodom koji smo osvojili jer on nam ostavlja nadu za plasman u osminu finala.



Hrvatska nije pružila očekivanu igru. Opet je to bilo sporo i prilično bezidejno, posebno u prvom poluvremenu. Kao da nam te vlastite muke nisu bile dovoljne pa nas je u očaj bacio i španjolski sudac Cerro Grande koji je pomoću VAR-a dosudio vrlo strogi kazneni udarac za Češku. U tom trenutku sve je izgledalo jako loše jer Hrvatska ničim nije odavala kako ima snage vratiti se u utakmicu. Ipak, jedan bijeg Ivana Perišića bio je dovoljan za izjednačenje koje nam je na koncu donijelo bar taj jedan bod. Nada je ostala, ali Hrvatska će u posljednjoj utakmici za pobjedu nad Škotskom morati i trebati pružiti bolju igru. Daleko bolju igru...

Kontroverzni penal


Česi kao da su nas željeli uhvatiti nespremne na početku susreta pa su odmah testirali budnost naše obrane. Već u drugoj minuti Coufal je prihvatio jedan odbijanac na rubu kaznenog prostora, pa uputio udarac koji je Vida odbio u korner. Iz tog udarca iz kuta Jankto je pronašao Suočeka u gužvi pred našim vratima, a on je pucao glavom preko vrata. Hrvatska je svoju prvu priliku za zaprijetiti Vacilku dobila u devetoj minuti iz slobodnog udarca s 25 metara. Začudo, loptu je uzeo Lovren i pucao visoko preko vrata. Česi su u prvih 20 minuta izgledali bolje od Hrvatske. Tome svjedoče još dvije prilike koje su stvorili u 12. i 18. minuti. Prvo je Coufal na drugoj vratnici pronašao Janktu, a ovaj posve neometan poslao loptu nebu pod oblake, a u drugom navratu opet Coufal zakuhao vatru pred Livakovićem, ali je ovaj put Schick slabo pucao. Hrvatska u prvom poluvremenu nije izgledala kao momčad koja ima jasnu ideju kako napasti. U tom smo razdoblju puno brljali i mrljali s loptom po terenu, uopće nismo bili konkretni, a kad kažemo kako nam je najbolja prilika došla iz stoga što je Vaclik napucao Rebića u pokušaju izbijanja lopte koja je završila pored čeških vrata sve smo rekli o našoj igri. Konačno, u 23. minuti odigrali smo jednu smišljenu akciju nakon kornera u kojoj su sudjelovali Modrić i Kramarić, Modrić je uputio pocratnu prizemnu loptu u sredinu na koju je naletio Perišić i s 12 metara je poslao ravno u naručje Vaclika. Što god da je naš izbornik Zlatko Dalić zamislio u napadačkom dijelu igre nije funkcioniralo. Opet je izmiješao pozicije igračima, pa je Brekalo igrao lijevo, Perišić desno, a Rebić je ostao na mjestu centralnog napadača što nam nije donosilo baš nikakvu korist. Naše muke dodatno je pogoršala situacija iz 33. minute. Nakon ubačaja iz kuta u zračnom dvoboju našli su se Lovren i Schick. Češki napadač završio je na travi raskrvavljenog nosa, a španjolski sudac koji je bio u neposrednoj blizini pustio je igru dalje. No, aktivirao se VAR, pa je Španjolac otišao dodatno pogledati situaciju i presudio kako se radi o kaznenom udarcu. Kontakta je bilo, a daleko od toga kako je Lovren imao namjeru pogoditi ili onemogućiti Schicka laktom u skoku. Odluka Cerro Grandea činila nam se prestroga i sigurno će o njoj biti puno rasprava i različitih mišljenja. No nijedno od njih neće biti važno osim Španjolčevog, a on je pokazao na "bijelu točku". Četiri minute nakon tog spornog događaja Schick je sigurno izveo kazneni udarac i doveo Čehe u vodstvo, a Hrvatsku poslao na korak do ispadanja s Eura. Odmah u sljedećoj akciji imali smo priliku za izjednačenje Brekalo je uposlio Rebića koji se našao u kaznenom prostoru te pucao snažno i neprecizno. Do odmora pokušao je još Kramarić s ruba kaznenog prostora, a Vaclik nije imao problema s tom loptom. Na stranu ta sporna situacija iz koje je Češka povela, ali Hrvatska prvo poluvrijeme nije odigrala prema očekivanjima, točnije nije izgledala kao momčad koja lovi pobjedu.

Perišić sačuvao nadu


Odmah na početku drugog poluvremena izbornik Zlatko Dalić obavio je dvije zamjene u igru je poslao Petkovića i Ivanušeca, a u svlačionici ostavio nevidljive Brekala i Rebića. I prije negoli se moglo vidjeti što će donijeti ti potezi, Hrvatska je uspjela poravnati rezultat. Perišić je u 47. minuti iskoristio povratak na svoju prirodnu poziciju. Lijepom akcijom i efektnim pogotkom donio nam je izjednačenje i Hrvatskoj otvorio put prema potpunom preokretu i toliko potrebnoj pobjedi. Međutim, Čehe nije posebno uzdrmao taj pogodak pa se odmah nakon izjednačenja više igralo pred našim vratima. Moralo je proći dosta vremena do nove prilike Hrvatske. Dogodila se u 73. minuti kada je Gvardiol ubacio slijeva, Perišić je glavom spustio loptu za Vlašića čiji je udarac s desetak metara završio preko grede. Kako se približavao kraj susreta, sve se više činilo kako su obje momčadi sklonije sačuvati po jedan bod koji su imale u džepu negoli jurnuti po preostala dva. Hrvatska je imala još jednu priliku za pobjedu kada je u 89. minuti Perišić uposlio Petkovića koji je pucao iz okreta, ali je njegov udarac Čelustka skrenuo u korner, što je značilo kako će susret završiti bez pobjednika.

Dalibor Keler
GLASGOW - Stadion Hampden Park. Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 5000. Sudac: Carlos del Cerro Grande (Španjolska) - 6. Strijelci: 0:1 Schick (37-11m), 1:1 Perišić (48), Žuti kartoni: Lovren (Hrvatska), Masopust, Boril, Hložek (Češka). Crveni kartoni: -



IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

1 (0)

Livaković 6, Vrsaljko 6, Lovren 6, Vida 6,5, Gvardiol 6, Modrić 6, Kovačić 6,5 (od 87. Brozović -), Perišić 7, Kramarić 5,5 (od 62. Vlašić 6), Brekalo 5,5 (od 46. Ivanušec 6), Rebić 5,5 (od 46. Petković 6)

ČEŠKA

1 (1)

Vaclik 6, Coufal 6,5, Kalas 6,5, Čelustka 6, Boril 6, Holeš 6 (od 63. Kral 6), Souček 6,5, Masopust 6 (od 63. Hložek 5,5), Darida 5,5 (od 87. Barak -), Jankto 6,5 (od 74. Ševčik -), Schick 6,5 (od 74. Krmenčik -).

0:1
Češkoj je dosuđen diskutabilan kazneni udarac koji je Schick sigurno pretvorio u pogodak

1:1
Kovačić je brzo izveo slobodan udarac, uposlio Perišića koji se sjurio u kazneni prostor s lijeve strane i s 12 metara pogodio suprotni kut

novo mučenje
I NAŠI IGRAČI KAŽU – BILI SMO LOŠI

Možda ste propustili...

OSJEČKE RUKOMETAŠICE ODRADILE PLANIRANO

Uvjerljivo izdanje za potvrdu statusa

BIJELO-PLAVI OSTVARILI VAŽNU POBJEDU U BORBI ZA EUROPU

Osječani europskom igrom deklasirali Lokomotivu

Najčitanije iz rubrike