Regija
INTERES ZA UPIS PREMAŠIO OČEKIVANJA

U rujnu bi u Maslačku
moglo biti i 300 djece
Objavljeno 18. lipnja, 2021.
Velik broj zahtjeva otvorio je potrebu za formiranjem bar još dvije odgojne skupine i zapošljavanje novih odgojitelja
ŽUPANJA



Nastavlja se pozitivan trend povećanja broja djece u Dječjem vrtiću Maslačak u Županji, koji je krenuo 2018., i od tada njihov broj iz godine u godinu raste.



U prvoj polovini lipnja zaprimani su zahtjevi za upis u redoviti (10-satni) program za pedagošku 2021./2022. godinu. Pravo na upis djece od navršenih godinu dana života imaju roditelji s prebivalištem na području Županje, a ako bude slobodnih mjesta, omogućit će se i upis djeci iz drugih gradova i općina. Ako se udovolji svim pristiglim zahtjevima, od rujna će vrtić pohađati približno 300 mališana, što raduje, jer s djecom treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a sustav predškolskog odgoja iznimno je važan za mlade obitelji.

Interes roditelja za upis djece, doznajemo od ravnateljice Terezije Nemetz, premašio je očekivanja od 50-ak novih zahtjeva, na koliko je rađen i plan popunjenosti skupina za sljedeću pedagošku godinu. Sa zaključno 15. lipnja zaprimljeno ih je 88, što se, kako ističe, nije skoro dogodilo. Od toga je broja 14 zahtjeva roditelja iz drugih općina, najviše iz Bošnjaka. Iako je u Gradištu nedavno rad počeo Dječji vrtić Mali svijet, a ovih će dana vrata otvoriti i Dječji vrtić Regoč u Babinoj Gredi, stiglo je i nekoliko zahtjeva tamošnjih roditelja koji žele upisati djecu u jasličke skupine.

S obzirom na velik interes za upis djece, pojavila se potreba za formiranjem bar još dviju odgojnih skupina kako bi se udovoljilo svim zahtjevima jer su postojeće skupine već dupkom pune. Uglavnom je, napominje ravnateljica, riječ o djeci rođenoj 2020. godine, koja bi pohađala jaslički program. U tekućoj pedagoškoj godini djeca su podijeljena u 12 odgojnih skupina, a jedna mješovita skupina djece u dobi od tri godine pa do polaska u školu smještena je u dislociranom objektu u naselju Šećerana, koji je nedavno obnovljen i uređen uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Županje. Povećanje dopuštenog standarda u skupinama u vrtiću pokrivali su uvođenjem trećeg, pomoćnog odgojitelja. O potrebi formiranja novih skupina i zapošljavanju novih odgojitelja ravnateljica će razgovarati s gradonačelnikom Damirom Juzbašićem jer Grad je osnivač vrtića i potrebna je njegova suglasnost za osiguranje uvjeta za prihvat povećanog broja djece.

- S ispisima djece koja kreću u školu, u vrtiću ostaje njih 210, plus 88 novih za koje su podneseni zahtjevi, brojka vrtićaraca koji bi najesen trebali krenuti u vrtić, ako se udovolji svim zahtjevima i dobijemo potporu i suglasnost Grada, kreće se oko 300. A moram napomenuti da dosadašnja praksa pokazuje da upiti zainteresiranih roditelja redovito pristižu i tijekom ljeta - kaže ravnateljica.

Od jeseni će vrtić organizirati i rad predškole za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim vrtićkim programom u koji je integriran i program predškole.



Marija Lešić Omerović
OD POČETKA 2021. JEFTINIJI VRTIĆ
Od početka 2021. roditelji s prebivalištem u Županji, na temelju odluke Gradskog vijeća, plaćaju 15 posto nižu cijenu za boravak djece u vrtiću i mjesečno izdvajaju oko 100 kuna manje. Za toliko je Grad povećao svoj udio sufinanciranja u ekonomskoj cijeni vrtića. Za jasličke skupine plaćaju 595 kuna, a za vrtićke 510 kuna mjesečno. Za djecu iz općina cijena vrtića je 1000 kuna, a jaslica 1100 kuna. U gradskom proračunu za 2021. za Program javnih potreba u području predškolskog odgoja i obrazovanja za Maslačak je predviđeno 4.820.000 kuna.

zaprimljeno
88 NOVIH

ZAHTJEVA

RODITELJA

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike