Kultura
DRUGU GODINU ZAREDOM

Tema pandemije nije zaobišla ni ZagrebDox
Objavljeno 16. lipnja, 2021.
Pandemija koronavirusa kao sveprisutna tema nije mogla zaobići ni ovogodišnji ZagrebDox, na kojem se prikazuju filmovi koji se njome bave iz različitih perspektiva, od osobnih do globalnih, a među njima su i oni mladih hrvatskih autora. Hrvatski kontekst u propitivanju pandemije nadopunjava i potres koji bi i sam po sebi bio dovoljan kao filmska tema, a osobito u trenutku kada su građani bili prisiljeni birati između uputa da ‘ostanu doma‘, ili iziđu iz kuća i stanova zbog potresa.

Marko Bičanić u filmu "Još malo do Nove godine" dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom katastrofalnih razmjera, i to iz perspektive dvojice dječaka. Unatoč epidemiji 13-godišnji Mateo uživa na zimskim praznicima u igri s prijateljima i bacajući petarde čekajući Novu godinu, no nekoliko dana prije samog dočeka idilu prekida razoran potres koji pogađa susjednu županiju.

Sara Alavanić u svom filmskom dnevniku "Jel‘ ti frka kad ti priđem", prikazuje kako je izgledala njezina prva samoizolacija koja nije samoinicijativna, i zaključuje kako je samo jedna apokalipsa bila potrebna njezinoj obitelji da se zbliže.

Filmom redateljice Bele Bračko-Milešević "Bog na kotačima", gledatelji će imati priliku vidjeti kako izgleda obred svete mise u Završju Netretićkom u doba ograničenja koje je nametnula situacija s pandemijom.

Ti kratkometražni hrvatski filmovi na ZagrebDoxu, uz niz drugih domaćih naslova, imaju svjetsku premijeru.

Pandemija je bila u fokusu i inozemnih, već afirmiranih redatelja, pa proslavljeni kineski umjetnik i politički aktivist Ai Weiwei u filmu "Coronation" donosi amaterske snimke koje su potajno snimili obični građani, gdje je prikazana stvarnost života u zatvorenom gradu Wuhanu, njegove prazne ulice i strogo čuvane zdravstvene ustanove. Film propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinaca, ili zdravlje cijelog društva. Dok je u prvom valu bilo važno sačuvati fizičko zdravlje, osigurati dovoljne količine maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, u drugome su na red došla pitanja o posljedicama ‘lockdowna‘ na psihu, osobito kod mladih.

Upravo njima bavi se Charlotte Ballet-Baz u svom filmu "Tinejdžerske priče iz karantene", kroz priču o Evi, Julienu, Grégoryju, Nawellu i Eve, svim starijim srednjoškolcima u Lycée Viollet-le-Duc, u predgrađu Pariza. Film je počeo kao videodnevnik, a završio kao intimni portret adolescencije u pandemijom obilježenoj 2020., u Francuskoj.

"U karanteni s klinkom" film je španjolskog redatelja Pola Mallafrea u kojem s partnericom otkriva kako im je bilo tijekom petnaest dana provedenih u izolaciji, s četverogodišnjom kćeri.

Sa ZagrebDoxa opisuju ga kao "iskrenu i urnebesnu priču o usponima i padovima u obiteljskom zatočeništvu koja ne prešućuje ni zamor, dnevne rutine, mirenje, prepreke, dosadu i ovisnost o društvenim mrežama". H
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike